Passager med mundbind i lufthavn. (Foto: Irina Velichkina - istockphoto.com | 1203177101)

25 markeder har ingen COVID-restriktioner tilbage

I en del af verdens luftfartsmarkeder er det ikke længere et krav, at rejsende skal fremvise en negativ test eller gå i karantæne. Særligt en region er dog fortsat påvirket af rejserestriktioner.

En af de mange udfordringer, som flyselskaberne har stået over for under COVID-19-pandemien, har været forskellen i rejserestriktioner i markederne. Regeringerne i de enkelte lande har brugt mange af de samme værktøjer, men der har været forskel på hvordan og hvornår, de blev implementeret.

Derfor har flyselskabernes internationale brancheorganisation IATA foretaget en undersøgelse, hvor organisationen har analyseret verdens 50 største luftfartsmarkeder for at afdække hvor mange af disse, der fortsat er påvirket af rejserestriktioner.

IATA oplyser, at markederne i undersøgelsen omfattede 88 procent af den globale efterspørgsel på flyvninger i 2019, hvis man måler på indtjening per passagerkilometer, og den viser, at vaccinerede personer i stigende grad får flere muligheder for at flyve.

Ingen rejserestriktioner på 25 markeder
Resultatet af undersøgelsen er, at 25 markeder – der repræsenterede 38 procent af den internationale efterspørgsel i 2019 – i øjeblikket er åbne for vaccinerede rejsende uden hverken karantænekrav eller krav om fremvisning af test. I midten af februar var det tal 18 markeder, der repræsenterede 28 procent af efterspørgslen fra før COVID-19.

Derudover er der 38 markeder, som vaccinerede passagerer kan rejse til uden, at de skal gå i karantæne. De rejsende skal dog fortsat kunne fremvise en negativ test. Disse 38 stod for 65 procent af efterspørgslen i 2019. Siden februar er tallet steget fra 28 markeder, der tegnede sig for 50 procent af den globale efterspørgsel før pandemien.

Ifølge IATA har flere undersøgelser i løbet af COVID-19-pandemien vist, at det især er krav om at gå i karantæne, som holder passagerer fra at rejse. Derfor har organisationen opgjort hvilke markeder i verden, hvor der fortsat kræves isolation.

Asien stadigvæk karantæneramt
Det er særligt i Asien og Stillehavsregionen, at mange destinationer fortsat kræver, at tilrejsende lader sig isolere efter ankomsten. Blot seks ud af 16 markeder i regionen tillader lige nu indrejse uden karantæne.

Sidste år var markederne i regionen på 12 procent af niveauet fra da det gik bedst i 2019. Der sker dog fremskridt, da eksempelvis Indien og Malaysia for nyligt har offentliggjort, at rejserestriktionerne i disse lande står til at blive lempet.

I Europa har 18 ud af 20 markeder droppet kravet om isolation, mens der i Nord- og Sydamerika ikke er karantænekrav på nogle af de ni markeder, som brancheorganisationen har medtaget i analysen. Sidste år var luftfartsmarkederne i disse to regioner på 58 procent af 2019-niveauet, fortæller IATA.

Der er desuden to afrikanske markeder samt tre fra Mellemøsten med i analysen, og på ingen af de i alt fem markeder i to regioner er der længere krav om karantæne.

En god nyhed
Generaldirektør Willie Walsh fra IATA glæder sig over resultatet af analysen, da han mener, at den peger på, at det går den rigtige vej for luftfarten, og at verden stort set er åbnet sådan op, at passagererne kan rejse igen.

“Efterhånden som befolkningens immunitet vokser, håndterer flere regeringer COVID-19 gennem overvågning, ligesom de gør for andre endemiske vira. Det er gode nyheder for et voksende antal destinationer, som vil få et tiltrængt økonomisk løft fra de kommende påskeferier og sommersæsonen i de nordlige markeder.”

”Asien skiller sig ud. Forhåbentlig baner de seneste lempelser, herunder Australien, Bangladesh, New Zealand, Pakistan og Filippinerne, vejen for en genoprettelse af den frihed til at rejse, som passagerer i andre dele af verden har.”

 

Relaterede artikler:

Europæisk luftfart ønsker rejserestriktioner droppet

Danske lufthavne dropper mundbind

Svensk flyselskab dropper krav om mundbind