Nordica CRJ700 (Foto: Anna Zvereva)

Ny Nordica-topchef fortrød før jobstart

Nordica har udpeget den tredje administrerende direktør i løbet af 12 måneder, da en nyudnævnt direktør trak sig fra jobbet næsten en måned før første arbejdsdag.

Der er gang i svingdøren hos estiske Nordica, der nu udpeger den tredje administrerende direktør, siden Jaan Taam forlod chefrollen i sommeren 2018.

Tilbage i juni blev det annonceret, at Gunnar Kobin den 1. september skulle tiltræde som ny administrerende direktør for det statsejede estiske flyselskab, men nu har Nordica ifølge estiske medier meddelt, at den nye topdirektør i stedet hedder Erki Urva.

Det viser sig nemlig, at den i juni udnævnte direktør havde fortrudt, inden han overhovedet var startet i sit nye job. Det har han tilsyneladende meddelt i begyndelsen af august, og Nordicas bestyrelse har benyttet den mellemliggende periode til at finde en erstatning for ham.

“Han fortalte mig, at han har skiftet mening i mellemtiden, og at han ikke ønsker at vende tilbage til et lønnet job,” udtaler flyselskabets bestyrelsesformand Toomas Tiivel ifølge det estiske medie Postimees.

Erki Urva, der ny afløser Gunnar Kobin, vil ifølge de estiske medier modtage et direktørhonorar på 9.800 euro per måned, hvilket svarer til 73.000 kroner.

Vanskelig opgave
Nordica har været uden administrerende direktør siden begyndelsen af april i år, hvor Hannes Saarpuu valgte at forlade stillingen. Oprindeligt var Saarpuu kun en midlertidig løsning, da han blev konstitueret i stillingen efter Jaan Taams fratræden i juli 2018.

Erki Urva, der netop er udpeget som ny direktør, havde i perioden fra 2002 til 2005 en chefrolle i Estonian Air og skal fremover lede en virksomhed, der i 2018 omsatte for 107,7 millioner euro, hvilket er omkring 800 millioner kroner.

Opgaven lyder på at forene tre statsejede luftfartsvirksomheder til en veldrevet koncern, hvor selskaberne arbejder sammen i forhold til at udvikle og implementere en strategi for at sikre, at Estland bevarer gode flyforbindelser til resten af verden.

Noget af en udfordring i et marked, hvor konkurrenten airBaltic med stigende succes vinder fodfæste i Tallinn Airport. Nordicas tidligere direktør Jaan Tamm har da også ved flere lejligheder offentligt kritiseret skiftende strategiske initiativer samt det faktum, at man har forsømt at lave en aftale med airBaltic, mens det stadig var muligt. I dag vurderes det at være for sent, idet det lettiske flyselskab er blevet for stærkt i markedet.

Luftfartskoncern med tre selskaber
Nordica (Nordic Aviation Group AS) blev etableret den 25. september 2015 ved dekret fra regeringen og ejer datterselskaberne Regional Jet OÜ og Nordic Aviation Advisory OÜ.

Nordicas flyvninger opereres af Regional jet, der via Nordica er ejet med 51 procent af Estlands regering, mens de resterende 49 procent tilhører LOT Polish Airlines. Udover flyvninger for Nordica, varetager Regional Jet også flyvinger for SAS og LOT på wetlease-basis.

Nordica og datterselskabet Regional Jet transporterede i 2018 omkring to millioner passagerer.

 

Relaterede artikler:

Nordica lukker sin rute til København

AirBaltic øger presset på Nordica

Nordica lynlukker tre ruter