Bombardier CRJ900NG hos Nordica ES-ACJ. (Foto: Inger Bjørndal Foss)

Nordica lukker sin rute til København

Estiske Nordica lukker yderligere fem ruter og overdrager billetsalg og kundeservice på de resterende ruter til polske LOT.

Det estiske flyselskab Nordica er hårdt presset af konkurrence på hjemmemarkedet og måtte sidste år lukke en række ruter, som ikke var rentable. Vanskelighederne for selskabet fortsætter imidlertid, og nu har Nordica besluttet at stoppe sit billetsalg og lukke endnu fem ruter fra vinterprogrammet.

Fremover skal Nordicas billetsalg og kundeservice varetages af det polske flyselskab LOT, som Nordica har haft et tæt samarbejde siden 2016, mens Nordica som et rent produktionsselskab skal stå for flyoperationerne.

Blandt de fem ruter, som lukkes fra den 26. oktober, er ruten fra Estlands hovedstad Tallinn til København, som Nordica har betjent siden slutningen af april sidste år med op til 11 ugentlige forbindelser med Bombardier CRJ900-fly.

Også ruterne fra Tallinn til Trondheim, Vilnius, Wien og Kiev lukkes, mens ruterne fra Tallinn til Stockholm, Bruxelles og Warszawa bevares. Disse tre ruter vil fra 1. juli blive serviceret af LOT.

Overkapacitet på ruter
”Hård konkurrence og et overudbud af sæder på Tallinn-ruterne betyder, at vi ikke kan drive ruterne rentabelt i dag. For fremover at kunne levere de nødvendige regionale flyforbindelser til Estland, vil Nordica fortsat tilbyde flyvninger, mens LOT vil varetage ruter og billetsalg og bære den kommercielle risiko,” siger Kristi Ojakäär, som er medlem af Nordicas bestyrelse.

Mens Nordica hidtil selv har drevet og båret den kommercielle risiko for alle ruter ud af Tallinn, har selskabet gennem flere år fløjet som ren flyoperatør for andre selskaber – heriblandt SAS. Nordica har således siden 2017 fløjet som underleverandør for SAS i Danmark med fire ATR72-600-fly, og SAS’ underdirektør for ekstern produktion, Mikael Wångdahl, udtrykte for nyligt stor tilfredshed med dette samarbejde.

Hårdt presset af airBaltic
Nordica presses ikke mindst af selskabet airBaltic fra nabolandet Letland. AirBaltic har denne sommer lanceret en ny rute fra Tallinn til København med fire ugentlige forbindelser, samt ruter fra Tallinn til Málaga og Bruxelles. Sidste år etablerede selskabet ligeledes tre nye ruter fra Tallinn til henholdsvis London, Stockholm og Oslo.

Ifølge Nordica vil de fem kommende rutelukningerne især få konsekvenser for selskabets kunder på ruten til Trondheim, da denne rute fremover ikke vil blive betjent af andre selskaber med direkte flyvninger. Til de øvrige destinationer vil der fortsat være direkte forbindelser med selskaber som LOT, SAS, Wizz Air, Norwegian og AirBaltic.

 

Relaterede artikler:

AirBaltic øger presset på Nordica

Nordica lukker endnu en rute til København

Nordica lynlukker tre ruter