En Airbus A319-100 fra det nu konkursramte slovenske flyselskab Adria Airways. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Adria Airways-konkurs rammer tusindvis CPH-passagerer

33.000 årlige rejsende fra Københavns Lufthavn til Slovenien er blevet berørt, efter det slovenske flyselskab Adria Airways mandag indgav konkursbegæring.

Adria Airways har den seneste uge måttet aflyse stort set alle sine flyvninger, da det slovenske flyselskab har kæmpet med svære økonomiske problemer.

Mandag måtte Star Alliance-selskabet Adria Airways så indse, at det ikke var muligt at fortsætte driften, hvorfor flyselskabet indgav konkursbegæring over for Kranj District Court. Samtidig indstillede Adria Airways samtlige sine flyvninger.

“Ledelsen i selskabet indgav konkursbegæring på grund af selskabets insolvens,” skriver flyselskabet i en meddelelse på sin hjemmeside.

Adria Airways opererede fem gange om ugen på rutenummer JP 510 mellem den slovenske hovedstad, Ljubljana, og Københavns Lufthavn. Torsdag og lørdag anvendte selskabet en Bombardier CRJ900, og på mandage, onsdage og søndage fløj en Airbus A319 på ruten.

Konkursen i Adria Airways betyder, at op mod 33.000 passagerer – det antal, der i 2018 rejste mellem CPH og Slovenien – ikke længere kan bruge det sædvanlige flyselskab. Københavns Lufthavn må således ud og lede efter et nyt flyselskab, der kan betjene ruten mellem den danske hovedstad og Ljubljana.

Den slovenske ret, hvortil Adria Airways har indsendt konkursbegæring, har tre dage til at træffe en afgørelse om, hvorvidt der skal indledes en egentlig konkursbehandling.

SWISS berørt af konkurs
Adria Airways havde 18 destinationer på rutekortet, mens selskabet også sideløbende drev en essentiel ACMI-forretning. Det slovenske flyselskab havde baser i Ljubljana i Slovenien, Pristina i Kosovo samt Tirana i Albanien.

Én af de ruter, som Adria Airways opererede for et andet flyselskab, var SWISS-ruten mellem Zürich og Lugano. Det schweiziske flyselskab er derfor nu nødt til – i hvert fald indtil videre – at se bort fra denne forbindelse på grund af manglende fly. En rute, hvor mange tusinde passagerer bliver ramt, og hvor Adria Airways fløj med en Saab 2000. Det skriver det hollandske medie Zakenreisnieuws.nl.

SWISS giver i stedet sine Lugano-passagerer mulighed for at tage toget eller flyve via den italienske by Milano.

På trods af konkursen i Adria Airways vil slovenske rejsende stadig have mulighed for at rejse ud i Europa. Både Air France og polske LOT flyver i dag til Ljubljana, mens Brussels Airlines tirsdag annoncerer, at det åbner en rute den 4. november med seks ugentlige afgange mellem Bruxelles og Ljubljana.

Sidste fly afgik fra Paris
Flightradar24 oplyser, at den sidste flyvning, Adria Airways gennemførte før konkursen, var fra Paris-Charles de Gaulle til basen i Ljubljana. Flyvningen begyndte sendt søndag aften på rutenummer JP 3925, og Bombardier CRJ900-flyet med registrering S5-AFA ankom klokken 01.22 i Slovenien. Kort før landing ændrede piloterne flyvningens kaldesignal til ’ADRSILV’ – formentlig som en slags afskedssalut.

Før Adria Airways fik ophævet kontrakterne på flere af dets leasede Bombardier-fly som følge af manglende betalinger, bestod flåden af tre Airbus A319, to Bombardier CRJ700, otte Bombardier CRJ900 og fem Saab 2000. Flere af flyene var wetleaset ud til flyselskaber i Lufthansa Group.

Adria Airways blev grundlagt i 1961 og er ejet af den luxembourgske kapitalfond 4K Invest, der købte selskabet fra den slovenske stat i marts 2016.

 

Relaterede artikler:

Adria Airways har fået frist til onsdag

Star Alliance-selskab sætter flyene på jorden

Star Alliance-selskab søger strategisk partner