Norwegian Boeing 737-800 i Københavns Lufthavn. (Foto: Arne V. Petersen)

Aftale om overenskomst mellem Norwegian og FPU

Hvis det lykkes Norwegian at komme ud af rekonstruktionen efter en kapitalforhøjelse, er selskabet klar til at genetablere basen i Københavns Lufthavn. Aftale om overenskomst med FPU er på plads.

Tæt på årsdagen for konkursen i Norwegians tre danske bemandingsselskaber har Norwegian netop indgået en aftale med Flyvebranchens Personale Union (FPU) om en overenskomst for de ansatte på den base for kort- og mellemdistancefly, som det norske lavprisflyselskab planlægger at genetablere i Københavns Lufthavn.

Den 20. april 2020 måtte Norwegian indgive konkursbegæring for Norwegian Pilot Services Denmark ApS, Norwegian Cabin Services Denmark ApS og  Norwegian Air Resources Denmark LH ApS, hvilket samlet kostede 614 ansatte deres job. Nu har en del af piloterne og kabineansatte imidlertid udsigt til at kunne få deres job tilbage, skriver FPU-mediet Luftfart.nu.

Norwegian planlægger, ifølge FPU, at genetablere den såkaldte shorthaul-base i CPH, hvis det lykkes at gennemføre en kapitalforhøjelse på seks milliarder norske kroner, som forventes at kunne være afsluttet inden udgangen af maj i år. Norwegian og FPU er nemlig blevet enige om at indgå overenskomster baseret på de aftaler, der var gældende ved konkurserne i april sidste år. Der vil dog være en såkaldt opstartsprotokol med midlertidige fravigelser, så selskabet kan komme godt fra start.

”Vi har haft en fornuftig dialog med selskabet, og vi er i FPU rigtig glade for, at aftalen nu er faldet på plads. Norwegian har været igennem en svær periode, og derfor er det nødvendigt, at der i begyndelsen er en vis fleksibilitet, men piloter og kabineansatte kan forvente at få samme ordentlige vilkår som før coronakrisen,” siger Thilde Waast, der er formand i FPU til .

Krav om besparelser
Der er dog ikke udsigt til, at de overenskomster, der var gældende før konkurserne sidste år, også vil være dem, der vil være gældende på lang sigt.

Norwegian har brug for at gennemføre en række besparelser og ønsker samtidig mere fleksibilitet i overenskomsten, og derfor er der lagt op til, at FPU skal imødekomme med nogle indrømmelser, der sikrer et mere konkurrencedygtigt Norwegian.

”FPU er i fuld gang med at forhandle om selskabets ønskede besparelser og muligheder for øget fleksibilitet, samtidig med at vi lytter til repræsentanterne for pilot- og kabinegrupperne, som er tæt involveret i arbejdet med at opnå det bedste udgangspunkt som muligt,” lyder det fra Thilde Waast.

Hvor mange af de 614 stillinger, der gik tabt ved sidste års konkurser i bemandingsselskaberne, at det vil være muligt at redde, er endnu for tidligt at sige. Det kan dog tidligst blive i slutningen af juni, at Norwegian kan genetablere basen i Københavns Lufthavn.

Norwegian siger, ifølge FPU, at aftalen gør det muligt at komme hurtigere på plads med en ny base.

 

Relaterede artikler:

Norwegian sætter 52 danske ruter til salg

Norwegian overvejer igen at etablere base i Danmark

Konkurs i tre danske Norwegian-selskaber