Billlede af de skader, som fejlen i klimaanlægget på Air France-flyet blandt andet forårsagede. Foto: JACDEC/Twitter

Air France-fly landede 14 minutter efter Beijing-afgang

En Boeing 777 fra Air France måtte vende retur til Beijing kort efter start, da en fejl i klimaanlægget udløste et stort brag og kraftig lugt af røg bagerst i kabinen.

Passagerer på en langdistanceflyvning med Air France fik for nyligt et stort chok kort efter starten.

Air France havde 18. september 2021 sendt en Boeing 777-300ER af sted på rute AF393 fra Beijing Capital International Airport til Paris Charles de Gaulle, da der pludselig opstod en situation i kabinen. Det 17 år gamle fly var i sin indledende stigning efter afgang fra bane 36L, da piloterne stoppede stigningen i 3.000 fod (914 meter, red.).

Årsagen var, at der lød et kraftigt brag fra kabinen. Det store Air France-fly (med registrering F-GSQD), vendte straks retur til Beijing, hvor det landede sikkert på bane 01 cirka 14 minutter efter afgang fra den kinesiske hovedstadslufthavn. Det skriver The Aviation Herald.

Røglugt i kabinen
Passagerer har efterfølgende rapporteret, at der var en lyd af eksplosion efterfulgt af røglugt i kabinen. Det kom fra bagerst i kabinen, hvorfra passagererne skyndte sig frem i flyet.

Bagenden af kabinen var stærkt oplyst, og kabinebesætningen ilede til området med ildslukkere. Sædehynderne på række 52 blev fjernet, og der syntes at være varmeskader, som også ses på flere billeder.

En passager har fortalt, at der var mærkelige lyde under starten. Vedkommende melder om, at der kort efter afgang opstod et brag ved sæderække 52, og at der begyndte at være en brændende lugt i kabinen. Det kraftige lys bagerst i kabinen skyldtes blot almindeligt lys. Der havde ikke været ild eller synlig røg, fortæller passageren.

Kort tid efter braget og lugten var der et kortvarigt strømsvigt i hele kabinen, men lyset tændte igen kort efter.

Overtryk i klimaanlægget
Ifølge kabinebesætningen og flere passagerer lignede det, at et rør til klimaanlægget kunne være sprængt. Kabinetemperaturen begyndte også at stige, mens den stærke, brændende lugt intensiveredes indtil landing.

Air France rapporterede efterfølgende om en teknisk hændelse, og senere på dagen udsendte flyselskabet en meddelelse.

”En fejl i et pneumatisk system på flyet forårsagede et overtryk i et af airconditionrørene, som spredte rester og støv i kabinen,” lød det fra Air France.

Det franske flyselskab sendte et erstatningsfly til Beijing for at hente passagererne til Paris. Boeing 777-flyet, der var involveret i hændelsen, står fire dage efter stadig på jorden i Beijing Capital International Airport.

 

Relaterede artikler:

Air France-fly kørte af banen på ufærdig taxavej

Atmosfæriske forstyrrelser skabte røglugt i SAS-fly

Fly fra København lugtede af sure sokker