(Foto: Air France)

Air France vil nedlægge 7.500 job

Frem til 2022 vil Air France afskedige 7.580 ansatte som følge af coronakrisen – herunder 1.000 hos datterselskabet HOP! Planerne har skabt protester fra flere medarbejdere.

Som en lang række andre flyselskaber har Air France også planer om masseafskedigeler på grund af den faldende efterspørgsel under coronapandemien.

Det franske flyselskab vil således nedlægge over 7.500 job – herunder tusind hos datterselskabet HOP! Flyselskabet har mistet 15 millioner euro (112 millioner kroner, red.) om dagen under den værste del af krisen, og omsætningen er faldet med 95 procent.

Da Air France ikke forventer, at trafikken vender tilbage til 2019-niveau før 2024, vil selskabet afskedige 6.560 medarbejdere i selve Air France hen frem mod 2022, eller hvad der svarer til 16 procent af alle ansatte. Over 3.500 af afskedigelserne skal ske gennem naturlige afgange.

Hos HOP! skal der skæres 1.020 job over de næste tre år, hvilket udgør 42 procent af den samlede arbejdsstyrke i det regionale flyselskab med base i Nantes.

Regering ønsker ikke fyringer
Den franske stat har givet Air France-KLM en hånd i form af en hjælpepakke på hele syv milliarder euro (52,2 milliarder kroner, red.) inklusiv statsgaranterede lån for at redde den store fransk-hollandske luftfartskoncern. Den franske regering har opfordret Air France til at undgå fyringer.

”En vellykket reorganisering af arbejdskraften er en, hvor der ikke er tvungne afgange,” siger junior-økonomiminister Agnes Pannier-Runacher ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Air France oplyser, at det vil forsøge at reducere antallet af job ved frivillige aftrædelser, førtidspensionering og mobilitet af personalet. Deciderede fyringer blev dog ikke udelukket af selskabet.

I slutningen af juli vil en genopbygningsplan for Air France blive præsenteret ligesom en fremtidig plan for hele Air France-KLM-koncernen.

Air France-ansatte demonstrerer
Planerne om at afskedige flere tusinde medarbejdere har fået flere hos Air France til at demonstrere. Cirka 100 fagforeningsmedlemmer – alt fra rengøringspersonale til check-in-ansatte – har demonstreret uden for Air Frances hovedkontor i Paris Charles de Gaulle-lufthavnen. De er utilfredse med, at Air France skal nedlægge job, selv om de får en gigantisk hjælpepakke fra staten.

”Det er skandaløst,” siger 62-årige Annick Blanchemin, der arbejder som jordpersonale for Air France. Hun risikerer at må give afkald på en del af sin pension, hvis hun afskediges før tid, siger hun.

Regeringen i Frankrig har ikke kun udtrykt bekymring over Air France på trods af hjælpepakken. Den frygter også Airbus’ planer om at nedlægge omkring 15.000 job, hvoraf en tredjedel skal ske i Frankrig.

 

Relaterede artikler:

Air France sender 106 af 224 fly på vingerne

Gigantisk hjælpepakke til Air France-KLM

Sådan vil Air France-KLM starte op igen