Air Greenland blev også forsinket

Det var ikke alene Greenland Express, der havde problemer med premiereflyvningen fra Grønland til Aalborg. Air Greenland landede natten til søndag for første gang i nordjyske lufthavn, men vejret forsinkede ankomsten i otte timer.

Det nystartede virtuelle flyselskab Greenland Express Air har ikke været særlig heldigt med de tre første flyvninger fra Grønland til Aalborg. På samtlige tre afgange har der ikke været besætninger til at flyve tilbage til Danmark, hvorfor passagererne er blevet budt på overnatninger i Keflavik på de to første flyvninger, mens det i sidste uge blev til en overnatning i Kangerlussuaq.

Greenland Express Air er ikke det eneste flyselskab, der flyver til Aalborg. I denne sommer har Air Greenland valgt at gennemføre tre returflyvninger mellem Kangerlussuaq og Aalborg med det store Airbus A330-200 fly, der har plads til 278 passagerer.

Der flyves fra Grønland til Aalborg den 28. juni, 19. juli og 16. august og retur fra den nordjyske lufthavn den efterfølgende dag. Flyvningerne er primært tilrettelagt familie- og slægtsrejser, hvor herboende grønlændere i Danmark kan rejse hjem til familien eller vice versa.

Forsinket i otte timer
Første flyvning skulle finde sted den 28. juni med planlagt afgang fra Kangerlussuaq kl. 11.40 og ankomst i Aalborg Lufthavn kl. 19.40. Men allerede fredag blev Air Greenland nødsaget til at udsætte flyafgangen, idet vejrudsigten lovede storm på østkysten, hvorfra alle passagererne skulle flyves ind, inden de kunne sætte sig ombord i atlantflyet til Danmark.

Først blev afgangen udskudt til kl. 16.45, men da stormen første løjede af senere end ventet, kom A330-flyet med navnet Norsaq først afsted kl. 19.37. Ankomsten i Aalborg Lufthavn blev derfor udsat i otte timer, hvorfor uret havde rundet 03.30 om morgenen, før Norsaq kunne sætte hjulene på asfalten i lufthavnen ved Lindholm uden for Nørresundby.

“Da vi om fredagen så vejrudsigten gældende fra lørdag, kunne vi se, at vi ville blive forsinket på grund af voldsom vind, så da valgte vi allerede at kontakte passagererne telefonisk og per mail for at fortælle, at rejsen lørdag ville blive udskudt. Det gjorde vi for at undgå, at folk skulle sidde og vente i lufthavnene,“ fortæller kommerciel direktør Christian Kelsen fra Air Greenland til det grønlandske medie Sermitsiaq.AG.

Air Greenland havde solgt omkring 230 billetter på flyafgangen til Aalborg, hvilket svarer til en belægning på 85 procent. Men da en del passagerer ikke nåede frem fra østkysten på grund af det dårlige vejr, har flyselskabet planer om at gennemføre endnu en afgang.