A330-800neo fra Air Greenland. (Foto: Hervé Goussé - Master Films | Airbus | Air Greenland | Facebook.com | PR)

Air Greenland-konflikt skal i Forligsinstitutionen

En uge inden, at en arbejdsnedlæggelse kan ramme Air Greenlands atlantflyvninger, mødes flyselskabet og Dansk Metal i Forligsinstitutionen for at forsøge at nå til enighed om en aftale.

Nu er der sat dato på, hvornår Air Greenland og Dansk Metal skal mødes i Forligsinstitutionen med henblik på at finde en løsning for overenskomstforhandlingerne om vilkårene for selskabets flyteknikere, der brød sammen i slutningen af maj.

Drøftelserne er en forlængelse af en forhandlingsrække, som fandt sted i løbet af sidste år, hvor de også mundede ud i, at fagforeningen varslede en strejke, der dog endte med at blive afblæst, da man nåede frem til en aftale.

Et element i denne aftale var, at parterne blev enige om at mødes igen i løbet af foråret i år for at forhandle vilkårene på plads. Det gjorde de også, men Dansk Metal afviste dog flyselskabets forslag til lønstigninger, og valgte derpå atter at varsle en strejke.

Mødes en uge inden
Strejken er varslet til at ramme atlantflyvningerne mellem Danmark og Grønland. Den kan potentielt gå i gang den 23. juni, og dermed kan en eventuel arbejdsnedlæggelse få stor betydning for sommertrafikken mellem de to lande.

Inden da skal Air Greenland og Dansk Metal dog mødes i Forligsinstitutionen, som er et statsligt organ, der træder til og forsøger at hjælpe parterne med at nå frem til en løsning, når forhandlinger om forhold på arbejdsmarkedet er gået i hårdknude.

Air Greenland oplyser til den grønlandske avis Sermitsiaq, at parterne er blevet indkaldt til at skulle mødes fredag den 16. juni, hvilket er præcis en uge før, at selskabets flyteknikere potentielt kan nedlægge arbejdet.

”Lønmodtagerne skal have noget mere”
Da nyheden om strejkevarslet kom frem udtalte Mads Barlach Christensen, der både er HR-direktør for Air Greenland samt flyselskabets forhandlingsleder, at det kan få konsekvenser, hvis den bliver til virkelighed.

”Vi ved, at hvis strejken bliver en realitet, så påvirker det store dele af vores samfund. Dansk Metal rammer et tidspunkt, hvor mange kunder har planlagt ferie og mange forældre glæder sig til at se deres børn, som er på efterskole- eller uddannelsesophold og skal hjem. Dansk Metal kunne faktisk ikke vælge et dårligere tidspunkt for deres strejkevarsel.”

Dansk Metal står dog fast på, at fagforeningen ønsker højere lønstigninger for de ansatte end dem, der er blevet tilbudt som led i forhandlingerne.

”I en tid, hvor inflationen er høj, og lønmodtagerne bliver hårdt ramt på pengepungen, så bliver de virksomheder, hvor det går godt, nødt til at vænne sig til, at lønmodtagerne skal have noget mere i posen. Det er helt grundlæggende det, som den her konflikt handler om,” fortalte forhandlingschef Keld Bækkelund Hansen fra Dansk Metal på daværende tidspunkt.


Relaterede artikler:

Strejkevarsel fra Dansk Metal mod Air Greenland (opd.)

Er nået til enighed med Dansk Metal

Juletrafikken reddet hos Air Greenland