Tony Fernandes, koncernchef i AirAsia.

AirAsia-topfolk trækker sig i Airbus-sag

AirAsia-topchefen Tony Fernandes beskyldes sammen med flyselskabets formand for at have modtaget bestikkelse fra Airbus i forbindelse med flyordrer.

Koncernchefen for Asiens største lavprisflyselskab AirAsia, Tony Fernandes, er sammen med selskabets formand Kamarudin Meranun kommet i modvind efter beskyldninger om, at den europæiske flyproducent Airbus betalte AirAsia 50 millioner dollar i bestikkelse for at vinde flyordrer.

Beskyldningerne får nu de to topfolk til at trække sig fra AirAsia-koncernen i mindst to måneder, mens AirAsia og myndighederne undersøger beskyldningerne om korruption. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Afviser alle anklager
Tony Fernandes – en af luftfartsbranchens bedst kendte ledere – og Kamarudin Meranun afviser i en fælles erklæring enhver påstand om forseelser eller forkerte handlinger i deres roller som topchefer i AirAsia-koncernen.

”Vi ville ikke skade de selvsamme virksomheder, som vi har brugt hele vores liv på at opbygge til deres nuværende globale status,” hedder det i erklæringen.

Malaysias anti-korruptionsbureau undersøger også påstandene mod AirAsia. AirAsia siger, at det aldrig har taget nogen beslutninger om køb af fly på basis af Airbus-sponsorering, og selskabet vil samarbejde fuldt ud med de malaysiske myndigheder.

Airbus indgik stort forlig
Påstandene om bestikkelse er kommet frem som led i en sag, hvor Airbus har indgået et forlig på i alt fire milliarder dollar med myndighederne i Frankrig, Storbritannien og USA. Anklagere siger, at flyproducenten har bestukket offentlige embedsmænd og skjult betalinger som led i et mønster af verdensomspændende korruption.

”Denne aftale og indholdet af den er blevet opnået uden nogen reference til os. Der er heller ikke blevet søgt nogen forklaringer fra os. Dette er i strid med de grundlæggende juridiske principper om retfærdighed,” siger Tony Fernandes og Kamarudin Meranun i deres fælles erklæring.

Penge til Formel 1-team
Sagen drejer sig om en sponsoraftale fra 2012 mellem det nu nedlagte Caterham Formel 1-team, som blev grundlagt af Tony Fernandes, og Airbus daværende moderselskab EADS.

Airbus-moderselskabet skulle have betalt 50 millioner i et sponsorat til Formel 1-teamet, der var ejet af to personer, som blot blev beskrevet som AirAsia Executive 1 og Executive 2. Ifølge anklagerne blev Tony Fernandes og Kamarudin Meranun via sponsoratet belønnet for en ordre på 180 Airbus-fly til selskaberne AirAsia og AirAsia X.

 

Relaterede artikler:

AirAsia X bestiller 30 A321XLR

AirAsia X nærmer sig realisering af Europa-ruter

AirAsia og HNA Group i drøftelser