Topchef i airBaltic Martin Gauss. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

AirBaltic kan få brug for flere penge

AirBaltic arbejder med flere scenarier for udviklingen i markedet i år. I værste fald vil flyselskabet få brug for yderligere statsstøtte, siger koncernchef Martin Gauss.

Koncernchefen for det lettiske flyselskab airBaltic, Martins Gauss, fortalte allerede i november sidste år, at selskabet måske kunne få brug for mere økonomisk hjælp fra den lettiske stat til at komme gennem coronakrisen.

Nu gentager koncernchefen budskabet i et nyt interview med Letlands nationale radio- og tv-station LSM.

AirBaltic sikrede sig i begyndelsen af maj et direkte kapitalindskud på 250 millioner euro – svarende til 1,86 milliarder kroner – fra den lettiske stat, som dermed øgede sit ejerskab fra 80 procent til over 96 procent af aktierne. De resterende aktier ejes af den danske investor Lars Thuesen.

Fem forskellige scenarier
Martin Gauss siger til LSM, at airBaltic endnu ikke har anmodet den lettiske stat om flere penge. Om det kommer til at ske, afhænger af, hvordan pandemien udvikler sig og ikke mindst, hvordan udrulningen af vacciner i Europa kommer til at forløbe.

”Vi har planlagt fem forskellige scenarier i år, og i to af disse scenarier vil vi stadig have penge i slutningen af ​​året. Men i et scenario, hvor der ikke er ændringer i den nuværende situation, vil vi – som andre luftfartsselskaber allerede har gjort – bede om hjælp. Men beder ikke i øjeblikket om yderligere penge fra den lettiske stat – vi vil overveje situationen med vaccinationerne i løbet af foråret,” forklarer Martin Gauss.

AirBaltic forventer, at selskabet vil få flere flyvninger løbet af marts og april, og at antallet af bookinger vil blive normaliseret i september.

Risikerer tab på 182 millioner euro
Koncernchefen kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvor mange penge airBaltic eventuelt kan få brug for i yderligere statsstøtte.

”Det værste scenarie, formoder jeg, er, at situationen ikke forbedres i et helt år. Hvis vi ikke flyver før februar 2022, vil det maksimale tab være 182 millioner euro (1,35 milliarder kroner). Dette er et scenarie, som vi også ser på, men selvfølgelig er vores forventninger, at det vil gå væsentligt bedre,” siger Martin Gauss.

Den statsstøtte, som airBaltic modtog i løbet af sommeren 2020, blev brugt til at dække selskabets flyveomkostninger, leasingforpligtelser og vedligeholdelse. Herudover blev mere end 60 millioner euro tilbagebetalt til passagererne på aflyste flyvninger.

Det lettiske flyselskab har som følge af krisen afskediget hele 40 procent af sine ansatte – i alt 700 medarbejdere.

 

Relaterede artikler:

AirBaltic overvejer at søge mere statsstøtte

Milliardunderskud i airBaltic

AirBaltic fortsætter imponerende vækstrejse