Bombardier Q400 fra airBaltic (Foto: Morten Lund Tiirikainen)

AirBaltic vil udfordre Estonian og SAS

Der kæmpes hårdt om ruterne mellem Skandinavien og Baltikum. AirBaltic åbner en ny rute mellem Tallinn og Stockholm og svarer dermed tilbage på, at SAS har valgt at flyve mellem Stockholm og Riga.

For år tilbage betragtede SAS hele Norden, Baltikum, Polen og det nordlige Tyskland som sit hjemmemarked. Derfor blev der også investeret i flyselskaber i regionen, blandt andet i lettiske airBaltic samt Estonian Air fra Estland.

I dag kæmper de tre flyselskaber om luftherredømmet mellem Skandinavien og Baltikum, hvor SAS og Estonian Air er forenet på den ene side, mens airBaltic står på den anden side. SAS ejer da stadigvæk også 10 procent af aktierne i Estonian Air, mens det skandinaviske flyselskab frem til 2009 ejede 47,2 procent af aktierne i airBaltic.

Senest udvikling i konkurrencen mellem selskaberne er, at airBaltic den 27. marts næste år åbner en rute mellem Tallinn og Stockholm-Bromma. Her vil airBaltic flyve to gange dagligt på hverdage og en gang dagligt lørdag og søndag. Der flyves med Bombardier Q400 med plads til 76 passagerer.

Mellem Stockholm-Arlanda og Tallinn flyver Estonian Air i forvejen tre gange dagligt i codeshare-samarbejde med SAS, hvorfor de to flyselskaber kan forvente øget konkurrence. Estonian Air benytter Embraer E170-fly, der også har 76 sæder.

Frontalangreb fra SAS
SAS valgte den 29. marts i år at vende tilbage til ruten mellem Stockholm-Arlanda og Riga. Ruten havde hidtil været betjent af airBaltic i codeshare-samarbejde med SAS. Det skandinaviske flyselskab opsagde samarbejdet og indsatte et ATR72-600 fly fra Jet Time, der skulle flyve tre gange dagligt og op til 18 gange ugentlig på ruten.

Konkurrencen mellem de to selskaber er hård med den markant øgede kapacitet på ruten. AirBaltic fastholder fem daglige hverdagsafgange og 31 ugentlige afgange mellem Stockholm og Riga. En af afgangene gennemføres fra Bromma, mens de fire andre udgår fra Arlanda.

Konkurrencen mellem SAS og airBaltic blev også skærpet, da Air Lituanica indstillede flyvningerne i slutningen af maj måned. Her etablerede airBaltic sig på ruten mellem Vilnius og Stockholm i direkte konkurrence med SAS.

AirBaltic betjener de tre skandinaviske hovedstæder. Herudover flyver selskabet også fra hjemmebasen Riga til de regionale lufthavne i Billund, Aalborg, Gøteborg og Bergen.