Airbus-fly i havet ud for tyrkisk badeby

Et Airbus A300-fly er blevet nedsænket i havet ud for den tyrkiske badeby Kusadasi. Flyet, der tidligere har tilhørt SAS, skal agere som kunstigt rev for dykkerturister.

Udtjente passagerfly kan have mange genanvendelsesmuligheder udover at blive ophugget som skrot. I 2003 valgte et reklamebureau at opstille et Boeing 727-fly som reklamesøjle ved Stilling syd for Aarhus på E45-motorvejen, og ved Stockholms Arlanda-lufthavn er et tidligere Boeing 747-fly indrettet som hotel under navnet Jumbo Stay. Nu har lokale tyrkiske turistmyndigheder valgt at lade et udtjent Airbus A300-fly få en fremtid som kunstigt dykkerrev.

Det er de lokale myndigheder i den tyrkiske provins Aydin, der har købt et ældre Airbus A300-fly af et privat selskab for en pris af 650.000 kroner. Flyet blev tidligere på måneden nedsænket på havbunden ud for den tyrkiske badeby Kusadasi, der ligger omkring 80 kilometer syd for Izmir. Her skal det tiltrække dykkerturister fra hele verden, der ønsker at opleve flora og fauna på havbunden i helt særlige omgivelser.

Flyet, der har et vingespænd på 45 meter og en samlet længde på 54 meter, har fået fjernet alt elektronisk udstyr, sæder og paneler, således at der blot er et metalskrog tilbage.

250.000 årlige dykkerturister
Borgmesteren i Aydin håber at A300-projektet kan bidrage til at afbøde virkningerne af den forventede turistnedgang i 2016, der kommer i kølvandet på krisen mellem Rusland og Tyrkiet samt den stigende terrorfrygt.

“Med dette projekt vil Kusadasi forhåbentlig slutte sommeren med et mindre tab og vil kunne få befolkningen i byen samt de lokale erhvervsdrivende til at smile igen. Der er kort og godt en milepæl i turismen for Kusadasi,” siger borgmester Özlem Cercioglu til lokale tyrkiske medier.

Kusadasi er en by med lige i underkanten af 100.000 indbyggere inklusive forstæderne. Turismen udgør en væsentlig del af det økonomiske grundlag, hvorfor det har været vigtigt at finde en unik attraktion, der kan fastholde og udvikle turismen i området.

“Projektet har til hensigt at øge biodiversiteten under vandet ud for Kusadasis kyst og videreudvikle undervandsturismen i området. Vi forventer, at omkring 250.000 turister fra ind- og udland årligt vil komme her for at dykke,” forventer borgmesteren.

Det er ikke et ukendt fænomen at benytte fly til at etablere kunstige rev under vandet. Siden 2009 er tre mindre fly blevet nedsænket ud for Antalya-kysten i områderne ved Kas og Kemer.

Tidligere SAS-fly
A300-flyet, der fremover skal agere kunstigt rev, er et af de fire fly af denne type, der blev leveret til SAS omkring 1980. Tre af flyene blev i 1983 overtaget af Scanair, der var SAS-gruppens charterflyselskab, mens det fjerde fly blev solgt til Malaysia Airlines, hvor flyet styrtede ned og brød i brand i Kuala Lumpurs internationale lufthavn blot to måneder efter, at det var overtaget fra SAS.

De øvrige tre A300-fly blev i 1987 overtaget af Spies-flyselskabet Conair, der sidenhen kom til at hedde Premiair efter fusionen med Scanair. Det tyrkiske flyselskab Bosphorus European Airways blev den sidste ejer af de tre A300-fly, der blev købt i 2001 og sidenhen parkeret og opmagasineret i Istanbul i 2004 ved selskabets konkurs. Det var i Istanbul, at myndighederne i Aydin fandt A300-flyet, der blev transporteret til Kusadasi på fem blokvogne, inden det blev stedt til hvile på havbunden i den tyrkiske badeby til glæde for de mange turister.

 

Relaterede artikler:

KLM-fly indrettet som luksuslejlighed

Pensioneret DC-9’er sælges som gavekort