A321neo. Foto: Airbus

Airbus skruer bissen på overfor flyselskaber

Airbus modtog ikke en eneste ordre på nye fly i maj. Flyproducenten truer med at trække flyselskaber i retten, hvis de ikke overholder kontrakter om nye fly.

Coronakrisen har sat en brat stopper for nye flyordrer hos den europæiske flyproducent Airbus. Mens Airbus sidste år fik ordrer på i gennemsnit 64 nye fly hver måned fra kunder over hele verden, så modtog Airbus i maj i år ikke en eneste ordre på nye fly.

I sidste måned modtog Airbus blot ni ordrer, og i alt har flyproducenten i år modtaget ordrer på 365 nye fly, mens ordrer på 66 fly er blevet annulleret. Ved indgangen til juni lød det samlede antal af nye ordrer hos Airbus således på 299 fly.

Airbus: Hellere kompromis end retssag
På den baggrund er det vigtigt for Airbus, at der ikke er endnu flere kunder, som annullerer eller udskyder ordrer, og den europæiske flyproducent skruer derfor bissen på over for kunderne og truer med at hive flyselskaber i retten, hvis de ikke lever op til kontrakterne om flyleverancer. Det skriver nyhedsbureauet Reuters med henvisning til en artikel i mediet Politico.

Flyproducenter og leasingselskaber har ifølge Reuters modtaget flere anmodninger fra flyselskaber om at udskyde flyleverancer som følge af nedgangen i flyrejser under coronakrisen.

Airbus-chef Guillaume Faury siger til Politico, at Airbus altid vil forsøge at finde frem til et kompromis med kunden frem for at gå rettens vej.

”Men hvis og når flyselskaber – og det sker – ikke har andet valg end helt at misligholde (kontrakten) og ikke foreslå noget bedre end ingenting eller ikke er villige til at gøre det, så vil der komme retssager,” siger Guillaume Faury.

Aggressiv kurs kan give bagslag
Ifølge kilder i branchen er sådanne offentlige advarsler sjældne inden for luftfarten, og meldingen fra Airbus vil kunne give bagslag. Men flyproducenten er nu så presset, at man har valgt at indtage en mere aggressiv holdning, siger kilderne.

Airbus har sendt snesevis af standardmeddelelser til flyselskaberne i en proces, der i sidste ende kan føre til retssager, men som også kan undergrave forholdet til kunderne og nogle flyselskaber har angiveligt allerede reageret vredt.

Qatar Airways advarede i sidste uge Airbus og Boeing om at udsætte leveringer af fly til det mellemøstlige flyselskab. Ellers risikerede flyproducenterne at miste fremtidig forretning med Qatar Airways.

 

Relaterede artikler:

Ikke plads til nyproducerede Airbus-fly i Hamborg

EasyJet udsætter levering af 24 Airbus-fly

Ingen Airbus-ordrer i februar