En Airbus A318-100 fra det rumænske flyselskab Tarom. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Akut regeringshjælp til EU-flyselskab

Den rumænske regering er klar til at yde et lån på små 1,2 milliarder kroner til det nationale flyselskab TAROM, der længe har kæmpet med økonomiske problemer.

Der er hjælp på vej til Rumæniens ældste flyselskab.

TAROM har gennem mange år haft operationelle og økonomiske problemer, men nu kommer den rumænske regering til undsætning. Det nationale flyselskab kan således se frem til et lån på 157 millioner euro, eller hvad der svarer til 1,17 milliarder kroner.

Det meddelte den rumænske transportminister, Lucian Bode, til den rumænske tv-station B1 ifølge Romania-Insider.com. Regeringen har anmodet Europa-Kommissionen om tilladelse til at gå videre med planerne.

”Situationen i TAROM ser dårlig ud,” siger Lucian Bode, der oplyser, at 47 millioner euro (351 millioner kroner, red.) af det samlede lån vil udgøre et decideret ”rednings-lån”, mens det resterende beløb skal bruges til en større omstruktureringsplan.

Lucian Bode tilføjede, at den rumænske stat senere vil inddrive pengene fra flyselskabet, der alene i år vil rapportere et tab på 40 millioner euro, eller hvad der svarer til 299 millioner kroner.

Minister kritiserer tidligere ledelse
Den rumænske transportminister beskylder sin forgænger, Razvan Cuc, for at have implementeret en form for omstruktureringsplan, der resulterede i flere ansatte i TAROM. Således steg medarbejderstaben fra 1.700 før til 1.900 under den forhenværende minister, skriver det rumænske medie.

Den tidligere ledelse i SkyTeam-selskabet TAROM bliver også beskyldt for at have underskrevet utilstrækkelige kontrakter på køb af nye fly. Lucian Bode fremhæver en kontrakt på køb af ATR-fly, som Madalina Mezei – tidligere administrerende direktør i TAROM – underskrev på sin første arbejdsdag i selskabet.

TAROM blev grundlagt i 1954 og har base i Henri Coandă International Airport nord for den rumænske hovedstad, Bukarest. Flyselskabet råder over i alt 25 fly – herunder fire Airbus A318, syv ATR 42-500, to ATR 72-500, fire Boeing 737-300, fire Boeing 737-700 og fire Boeing 737-800. Herudover er der bestilt fem Boeing 737 MAX og ni ATR 72-600, hvor sidstnævnte flytype leveres på leasingaftale af Billund-selskabet Nordic Aviation Capital (NAC).

Den eneste lufthavn, TAROM opererer til i Skandinavien, er Stockholm Arlanda. Det rumænske flyselskab har tidligere fløjet til CPH gennem en længere årrække, men i øjeblikket er lavprisselskabet Blue Air det eneste rumænske selskab i den danske hovedstadslufthavn.

 

Relaterede artikler:

NAC skal levere ni fly til SkyTeam-selskab

Rumænsk flyselskab vil flyve til USA og Kina

Blue Air udpeger GSA i Danmark og Norge