Alaska Airlines overtager Hawaiian Airlines. (Foto: Alaska Airlines | PR)

Alaska Airlines overtager Hawaiian Airliines

USA’s i dag femtestørste flyselskab konsoliderer sin position med overtagelsen af Hawaiian Airlines, der sidste år rangerede som det 16. største flyselskab i Nordamerika.

Der er langt fra Seattle til Honolulu – hele 4.310 kilometer. Klimamæssigt er der også store forskelle på storbyen i staten Washington i det nordvestlige USA til Hawaii langt ude i Stillehavet.

Det har dog ikke forhindret Alaska Airlines fra den 49. stat i at indgå en aftale om overtagelse af Hawaiian Airlines fra den 50. stat med det formål at skabe en stor luftfartskoncern med to forskellige brands. Det har parterne meldt ud søndag aften.

I dag er Alaska Airlines den femtestørste luftfartskoncern i USA med 41,5 millioner passagerer i 2022, mens Hawaiian Airlines i 2022 var nummer 16 i Nordamerika med 10,0 millioner passagerer. Dermed vil transaktionen bidrage til at konsolidere Alaska Airlines på en femteplads med stadig stor afstand op til American, Delta, Southwest og United.

De to selskaber vil tilsammen få en flåde på 365 fly og betjene 136 destinationer i det kombinerede rutenetværk samt flere end 1.200 destinationer gennem Oneworld-samarbejdet. Derudover er der mulighed for at udvide forbindelserne på det amerikanske kontinent samt at skabe nye attraktive forbindelser mellem Nordamerika og Asien.

Transaktion til 13 milliarder kroner
Ifølge en pressemeddelelse fra Alaska Airlines vil Daniel K. Inouye International Airport i Honolulu blive det kombinerede selskabs nøglehub, mens hovedkontoret vil blive i Seattle.

Parterne oplyser, at transaktionen har en værdi på omkring 1,9 milliarder dollars, eller hvad der svarer til 13 milliarder kroner, og samtidig hermed vil Alaska Airlines overtage gælden på 0,9 milliarder dollars i Honolulu-selskabet.

“Denne kombination er et spændende næste skridt i vores fælles rejse for at give en bedre rejseoplevelse for vores gæster og udvide mulighederne for vestkyst- og Hawaii-rejsende,”udtaler koncernchef Ben Minicucci fra Alaska Airlines.

Han understreger samtidig, at Alaska Airlines har betjent Hawaii i over 16 år og at man forsat vil investere i Hawaii og arbejde for at opretholde en god betjening af naboøerne, hvilket glæder Peter Ingram, der er koncernchef hos Hawaiian Airlines.

“Sammen kan Hawaiian Airlines og Alaska Airlines bringe vores autentiske gæstfrihedsmærker til mere af verden, mens de fortsætter med at tjene vores værdsatte lokalsamfund,” lyder det fra Hawaiian-direktøren.

 

Relaterede artikler:

JetBlue vinder kampen om Spirit Airlines

Konsolideringsbølge hos amerikanske flyselskaber

Skaber USA’s femtestørste flyselskab gennem fusion