Kabinen i en Boeing 737-800 fra Ryanair. Foto: Danny Longhi Andreasen

Alle vil undgå 11A hos Ryanair

Sæde 11A hos Ryanair har været genstand for mange klager fra passagererne, da pladsen ikke har et vindue som lovet. Flyets klimaanlæg bærer skylden for de mange skuffede rejsende.

Hvis man bestiller en flybillet til vinduespladsen 11A hos Ryanair i håb om at få god udsigt på flyveturen, ender man med at blive slemt skuffet. For der er slet ikke noget vindue på denne plads.

Det er Flightradar24, der fortæller historien om, at sæde 11A på Boeing 737 hos Ryanair er blevet genstand for meget kritik på især det sociale medie X. Passagererne forsøger ganske enkelt at undgå denne plads, da de ikke får, hvad de bliver lovet.

Sagaen om 11A har faktisk både været genstand for kritik og sjove indspark fra passagerer gennem flere år. Således er der blevet sendt både klager, vittigheder og såkaldte memes af sted på tværs af sociale medier.

Alle stiller sig selv spørgsmålet, hvorfor 11A sælges som et vinduessæde, når der slet ikke er et vindue ved dette sæde.

Klimaanlægget bærer skylden
Flightradar24 forklarer, at 11A er uden vindue som følge af klimaanlægget i Boeing 737. Klimaanlægget på moderne jetfly består af to packs, der regulerer luftstrømmen og temperaturen i kabinen.

Flyene har typisk disse packs placeret nær hovedlandingsstellet. Varm højtryksluft tages fra motorerne eller hjælpemotoren APU’en (Auxilliary Power Unit) til packs, hvor luften køles ned og konditioneres, før den cirkuleres ind i kabinen.

Luften bevæger sig fra packs til kabinen via en række kanaler indbygget i flyets sidevæg. En af disse kanaler er placeret ved siden af sæde 11A i Boeing 737-800 hos Ryanair.

Placering varierer mellem flyvarianter
Hvis man flyver med Boeing 737 MAX-8200 hos Ryanair og datterselskaberne Buzz og Malta Air, er der en anden situation i forhold til placering af klimaanlæggets kanaler.

Det større antal sæder i disse fly har gjort, at den vinduesløse plads i stedet er på sæde 12A, hvilket også gør sig gældende hos andre flyselskaber. Eksempelvis ligger det vinduesløse sæde et sted mellem 9A og 11A hos amerikanske Alaska Airlines afhængig af flyets variant.

Passagerer hos Ryanair skal desuden være opmærksomme på, at sæderne 12A, 12F, 14A og 14F har delvist skjulte vinduer som følge af placeringen af klimaanlæggets kanaler.

Hold øje i bookingprocessen
Flightradar24 anbefaler, at man som passager undgår følgende sæder, hvis man ikke ønsker et vinduesløst sæde ved næste flyvning: Undgå sæde 11A og 12A ved flyvninger med Ryanair, sæde 12A ved flyvninger med Buzz samt sæde 12A ved flyvninger opereret af Malta Air.

Har Ryanair specificeret den flytype, der anvendes ved den bookede flyvning, kan man også den vej undgå at få et vinduesløst sæde. Ryanair har dog i reservationsprocessen desuden og angiveligt indført en advarsel om begrænset udsigt ved de sæder, hvor der ikke kan loves et vindue.

Ryanair og datterselskaberne Buzz og Malta Air benytter alle både Boeing 737-800 og Boeing 737 MAX-8200.

 

Relaterede artikler:

Flymangel får Ryanair til at beskære trafikprogram

Ryanair i straffeaktion mod baselufthavn

Ryanair vil investere 20 milliarder i Ukraine efter krigen