Boeing 737 MAX 8-fly fra Ryanair. (Foto: Marieke van Hulst Pedersen | Theaviationplatform.dk)

Flymangel får Ryanair til at beskære trafikprogram

Ryanair fjerner basefly fra flere lufthavne og aflyser flyvninger, fordi forsinkelser i leverancerne fra Boeing har ført til, at selskabet har færre fly end planlagt til rådighed i vintertrafikprogrammet.

Som det ser ud i dag, råder flyselskaberne i Ryanair-koncernen over en samlet flåde på i alt 563 fly, og ambitionen er, at denne skal være på flere end 600, når højsæsonen næste år går i gang, men atter en gang er der kommet noget i vejen.

535 af det samlede antal fly i flåden stammer fra Boeings 737-serie, og Ryanair har bestilt endnu flere udgaver af flytypen, men forløbet med at få disse leveret har været præget af forsinkelser, hvilket flere gange har fået lavprisselskabet til offentligt at kritisere Boeing.

Nu oplyser Ryanair, at nye forsinkelser i flere led af forsyningskæden betyder, at lavprisflyselskabet vil modtage færre fly i den resterende del af året, end man var blevet stillet i udsigt, og derfor ser Ryanair sig nødsaget til at skære i vintertrafikprogrammet.

En række baser rammes
Oprindeligt havde flyselskabet regnet med, at modtager yderligere 27 737-fly fra september til og med december, men det antal er netop blevet nedjusteret til 14 fly, der kan leveres mellem oktober og december, lyder det.

Det skyldes udfordringer ved produktionen på Boeing-leverandøren Spirit AeroSystems’ fabrik i byen Wichita i Kansas. Sammen med generelle forsinkelser hos den amerikanske flyproducent selv fører det til, at flyene ikke kan leveres som planlagt.

Fordi selskabet vil have færre fly til rådighed, har Ryanair besluttet at reducere antallet af basefly i flere lufthavne. Tre fly fjernes fra belgiske Brussels-Charleroi Airport, mens der bliver to færre i Dublin og derudover reduceres kapaciteten på fire italienske baser. Det er lufthavnene i Bergamo, Napoli, Pisa og en mere, der endnu er unavngivet.

I tillæg hertil vil der også være færre basefly i East Midlands Airport, Porto Airport I Portugal samt lufthavnen i Køln. Hvor mange det præcis drejer sig om, oplyser flyselskabet ikke.

Oplysningen om at Dublin er blandt de lufthavne, der vil få trimmet trafikprogrammet i de kolde måneder i slutningen af i år og begyndelsen af næste, er ikke overraskende, da Ryanair i sidste uge truede med dette i forbindelse med en straffeaktion mod DAA, der ejer og driver lufthavnen.

O’Leary undskylder
Ryanair er i dialog med Boeing om at øge antallet af flyleverancer mellem januar og maj således, at flyselskabet vil kunne benytte alle 57 Boeing-fly, som man venter på i øjeblikket, til afviklingen af næste års sommertrafikprogram.

Ryanairs koncernchef Michael O’Leary fortæller, at han langt fra er tilfreds med, at man nu må justere i det kommende vintertrafikprogram.

”Det er dybt beklageligt, at problemer i produktionen endnu en gang har forsinket Boeing og forhindret selskabet i at levere de fly til Ryanair, som man kontraktligt har forpligtet sig til.”

Topchefen undskylder over for de passagerer, der i løbet af de kommende dage vil få besked om, at deres flyvning er blevet aflyst som følge af forsinkelserne. På nuværende tidspunkt ventes det dog ikke at smitte af på selskabets målsætning for hele året.

”Vi forventer ikke, at de forsinkede leverancer vil få større konsekvenser for vores mål om at nå et passagertal på 183,5 millioner i år, men hvis situationen forværres eller trækker ud, kan det ikke afvises, at vi må genbesøge målsætningen og nedjustere den en smule.”


Relaterede artikler:

Ryanair i straffeaktion mod baselufthavn

Ryanair må hjælpe Boeing med reservedele

Ryanair bekymret for MAX-leverancer