South African Airways' Airbus A330-200 i London Heathrow før afgang til Johannesburg. Foto: Danny Longhi Andreasen

Altomfattende strejke truer luftfarten i Sydafrika

En strejke i slutningen af sidste uge havde store konsekvenser for South African Airways. Nu varsles en decideret storstrejke, der vil lamme hele den sydafrikanske luftfart.

Fredag i sidste uge indledte to sydafrikanske fagforeninger, der blandt andet organiserer kabinepersonale og teknisk personale i South African Airways (SAA), en todages strejke. Det fik det nationale sydafrikanske flyselskab til at aflyse flere hundrede afgange.

South African Airways og de to fagforeninger, South African Cabin Crew Association (SACCA) og National Union of Metalworkers of South Africa (NUMSA), var i forhandlinger lørdag, men de sluttede uden en aftale. Det fik begge parter til at komme med trusler.

NUMSA har efterfølgende haft samtaler med sine medlemmer i andre organisationer i den sydafrikanske luftfartsbranche for at planlægge en sekundær – og meget mere omfattende – strejke.

”Denne sekundære strejke vil lukke hele luftfartssektoren ned,” siger Phakamile Hlubi-Majola, talskvinde for NUMSA, ifølge nyhedsbureauet Reuters. Der skal have været dialog med SAAs datterselskab Mango Airlines og andre flyselskaber som Comair, mens de sydafrikanske luftfartsmyndigheder og Airports Company South Africa også skal være involveret i overvejelserne fra NUMSA.

SAA afviser påstande om sikkerhedsbrist
NUMSA-talskvinden har også indgivet en anmodning til landsretten om at få bestyrelsen i flyvedligeholdelsesselskabet SAA Technical (SAAT) erklæret kriminel, da hun mener, at de flyvninger, SAA har genoptaget, er forbundet med fare. Det har straks fået South African Airways til at komme med et modsvar.

”Fagforeningernes påstande er ondsindede og repræsenterer et ubegrundet angreb samt en fornærmelse mod Civil Aviation Authority, South African Airways og South African Airways Technical,” meddeler Zuks Ramasia, fungerende koncernchef i SAA, i en erklæring søndag.

”Vi opfordrer NUMSA og SACCA til at trække disse usande og ubegrundede påstande tilbage med øjeblikkelig virkning. Hvis de ikke gør det, overvejer vi at anlægge retssag. Vi ville aldrig bringe vores etablerede omdømme i fare. Vores kunders sikkerhed er altid vores primære ansvar.”

Sydafrikas økonomi vil tage skade
South African Airways har oplyst, at hver strejkedag i sidste uge kostede selskabet 50 millioner rand, eller hvad der svarer til 23 millioner kroner. Hvis fagforeningerne tager skridtet videre med en storstrejke, der vil lamme hele den afrikanske luftfart, vil det skade Sydafrikas konkurrenceevne, lyder det.

”Formålet med en sekundær strejke er at forårsage forstyrrelser, få standset flytrafikken i alle lufthavne og at skabe store skader på den sydafrikanske økonomi,” siger Zuks Ramasia.

De sydafrikanske fagforeninger kræver en lønforhøjelse på otte procent til sine medlemmer, ligesom de modsætter sig SAAs planer om at afskedige over 900 medarbejdere ud af en arbejdsstyrke på 5.000 ansatte.

Star Alliance-selskabet South African Airways har ikke leveret overskud siden 2011 og er afhængig af løbende finansielle håndsrækninger fra den sydafrikanske regering for at overleve.

 

Relaterede artikler:

South African Airways lammes af strejke

Star Alliance-selskab vil fyre hver femte ansat

Usikkerhed om fremtiden for South African Airways