En Airbus A340-600 fra South African Airways. Foto: SodiumHydroxide

Star Alliance-selskab vil fyre hver femte ansat

South African Airways er i dyb krise og vil iværksætte stor spareplan, som medfører afskedigelse af over 940 medarbejdere.

Sydafrikas kriseramte, statsejede flyselskab South African Airways planlægger at afskedige over 940 medarbejdere ud af selskabets i alt 5.000 ansatte. Det skal ske som led i en stor omstrukturering, der skal modvirke alvorlige økonomiske tab, siger selskabet i en erklæring.

South African Airways har derfor indledt konsultationer med medarbejdere og fagforeninger om de kommende nedskæringer. Spareplanen skal afsluttes inden marts næste år og vil medføre besparelser på omkring 700 millioner rand (320 millioner kroner).

Den sydafrikanske Star Alliance-selskab har gennem flere år kæmpet med finansielle problemer og har kun overlevet ved, at den sydafrikanske regering gentagne gange har pumpet penge i selskabet.

Ikke overskud siden 2011
South African Airways har ikke kunnet præsentere et årsregnskab med overskud siden 2011 og mangler i øjeblikket finansiering for 21,7 milliarder rand (10 milliarder kroner), ligesom selskabet har en aldrende flyflåde.

Den sydafrikanske stat har søgt efter en investor, som vil overtage en del af flyselskabet, men indtil videre er det ikke lykkedes. Planen om at sælge til en privat investor har blandt andet mødt modstand fra Sydafrikas store fagforeninger.

Fagforening truer med strejker
De sydafrikanske transportarbejderes fagforening, National Transport Movement, reagerer vredt på planen om nedskæringer i South African Airways og truer med at gennemføre strejker, der vil lukke flyselskabet ned.

”Det er på tide at stå sammen nu, og vi vil lukke (selskabet) ned,” siger Mashudu Raphetha, der er præsident i National Transport Movement, ifølge det lokale medie Business Tech.

”Vi har forsøgt at samarbejde med virksomheden, men den lytter ikke til os. Vores døre er åbne, og vi er stadig åbne for overtalelse, men hvis de fortsætter på denne måde, vil vores medlemmer presse os til at sikre, at vi iværksætter en total lukning af South African Airways,” siger fagforeningslederen.

South African Airways har tidligere peget på en svag sydafrikansk valuta, udsving i brændstofpriser, konkurrence, lav produktivitet og for høje personaleomkostninger som nogle af årsagerne til selskabets økonomiske vanskeligheder.

 

Relaterede artikler:

Usikkerhed om fremtiden for South African Airways

Planer om at fusionere tre sydafrikanske flyselskaber

Star Alliance-selskab i økonomiske vanskeligheder