Flyselskaber i IAG-koncernen. (Foto: IAG | PR)

Atter overskud hos IAG

Efter flere år med underskud bidrog efterspørgsel på fritidsrejser og genåbning af markeder til, at IAG fik overskud i 2022. Koncernen forventer at være tilbage på 2019-niveauet i løbet af få år.

Der er netop blevet offentliggjort årsregnskab for den store luftfartskoncern International Airlines Group (IAG), der blandt andet ejer flyselskaberne British Airways, Iberia, Aer Lingus samt Vueling, og heri fremviser koncernen på ny et overskud.

I løbet af regnskabsårets 2022 havde IAG en samlet omsætning på 23 milliarder euro (171 milliarder kroner), og ud af denne lykkes det at skabe et overskud, der beløb sig til 1,2 milliarder euro, hvilket svarer til 8,9 milliarder kroner.

Årsresultatet er en klar forbedring i forhold til året før, da koncernen landede et underskud på 2,9 milliarder euro (21,6 milliarder kroner) i COVID-19-året 2021, men det repræsenterer et fald på 62,5 procent i forhold til resultatet fra 2019, hvor IAG kunne notere sig for et overskud på 3,2 milliarder euro (23,8 milliarder kroner).

Kapaciteten steg hen mod slutningen af året
I løbet af 2022 fik IAG dog genoprettet den samlede indtægt per passager således, at man endte med en passenger unit revenue, der var 11 procent højere end i 2019. Denne blev særligt forbedret i årets anden halvdel blandt andet grundet mange fritidsrejsende og en stigning i antallet af forretningsrejser.

IAG oplyser derudover også, at hvis man kigger isoleret på fjerde kvartal, var kapaciteten i den udbudte sædekapacitet 87 procent af niveauet fra det sidste normale år inden pandemien, og i 2022 endte denne overordnet set med at være 78 procent.

Det lyder, at brændstofpriserne har påvirket regnskabet, da de har været 30,2 procent højere end i 2019 grundet krigen i Ukraine, men de mængder brændstof, som koncernen har prissikret, har dog afbødet en del af konsekvenserne ved de stigende priser.

Derudover har IAG rekrutteret 7.400 nye ansatte i løbet af året, der blandt andet har hjulpet med at stabilisere den daglige drift i London-Heathrow, der var en af de lufthavne, hvor mangel på personale førte til flaskehalse og kødannelser sidste år.

Forventer højere overskud i kommende år
Luis Gallego, der er koncernchef for IAG, udtaler, at der særligt har været to faktorer, som har spillet en rolle i forhold til, at koncernen for første gang siden 2019 slutter et regnskabsår med et overskud på bundlinjen.

“2022 blev et år, hvor en vedvarende efterspørgsel efter fritidsrejser og genåbning af luftfartsmarkeder betød, at genopretningen tog fart. På nuværende tidspunkt oplever vi solide bookingtal, men vi er dog også opmærksomme på den usikre økonomiske situation i verden.”

Topchefen forklarer desuden, at IAG venter at være tilbage på 2019-niveauet i den forholdsvis nærme fremtid.

”Vi er i færd med at forandre vores forretninger med henblik på, at IAGs overskud skal være tilbage på niveauet fra før COVID-19-pandemien i løbet af de næste par år. Det skal ske ved dels at forbedre kundernes oplevelse samt effektiviteten af vores operationer.”


Relaterede artikler:

IAG-bestyrelse godkender køb af op til 209 fly

Første kvartalsoverskud siden 2019

IAG for mindre end halv kraft