Oversigtsbillede af Oslo Lufthavn. Foto: CatchLight Fotostudio AS

Atter positiv drift i norske lufthavne

For første gang siden udbruddet af coronapandemien havde Avinor positiv drift af de norske lufthavne. Antallet af passagerer i andet kvartal var index 90 i forhold til samme periode i 2019.

Avinor er på vej mod lysere tider efter nogle svære år under coronapandemien.

I rapporten for andet kvartal oplyser den norske lufthavnsoperatør, at selskabet igen har opnået et positivt driftsresultat af de tilsammen 45 lufthavne, som den driver. Det er første gang, siden pandemien brød ud. De store lufthavne i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger har i de seneste fire kvartaler vist positiv resultatudvikling.

Det samlede resultat efter skat for Avinor i første halvår af 2022 endte med et tab på 244 millioner norske kroner, eller hvad der svarer til 186 millioner danske kroner. I samme periode i 2021 var der et tab på 85 millioner norske kroner (65 millioner danske kroner, red.).

Avinor har ikke modtaget driftsstøtte i 2022, og til og med andet kvartal i 2021 var driftsstøtten 2,5 milliarder norske kroner (1,9 milliarder kroner, red.). Den underliggende drift – korrigeret for statslig driftsstøtte og ekstraordinære poster – har en resultatforbedring på 2,643 milliarder norske kroner (to milliarder kroner, red.) set i forhold til samme periode i 2021.

90 procent af passagererne er tilbage
Antallet af passagerer i første halvår af 2022 var 19,9 millioner, hvilket svarer til 76 procent af niveauet fra før pandemien. For andet kvartal opnåede Avinor cirka index 90 i antal passagerer.

”Luftfarten har stadig store økonomiske udfordringer efter pandemien, men trafikken er i gang, hvilket også giver positive driftsresultater i flere dele af Avinors virksomhed,” siger Abraham Foss, koncernchef i Avinor, der dog beretter om flere udfordringer.

”Konsekvenser af ændrede rejsevaner, usikkerhed som følge af krigen i Ukraine, høj prisvækst, lange bestillingstider for norske pas samt strejker og kapacitetsproblemer i luftfarten er medvirkende til, at trafikken stadig ikke er tilbage på niveauerne fra før pandemien.”

Strejker har kostet mange passagerer
I løbet af sommeren har Avinor skruet op for driften i sine lufthavne for at tilpasse den til de øgede trafikmængder. Punktligheden har dog været lavere end de interne mål for første halvår af 2022 – blandt andet på grund af mangel på jordpersonale i flere lande og flere strejker.

Norge var ramt af en strejke blandt flyteknikere i perioden fra 18. til 28. juni 2022, hvilket medførte et trafiktab i andet kvartal på cirka 80.000 passagerer. I perioden fra 4. til 17. juli 2022 strejkede piloterne hos SAS, hvilket ifølge Avinor formentlig har kostet i omegnen af 411.000 passagerer.

Krigen i Ukraine har ikke haft store operationelle konsekvenser for Avinor – på nær et reduceret antal overflyvninger i norsk luftrum.

I juni blev finansieringsmodellen for den nye lufthavn i Mo i Rana godkendt, og den vil blive finansieret af stat, kommune og lokalt erhvervsliv. De første kontrakter på indledende anlægsarbejder blev indgået i begyndelsen af juli. Byggeriet af den nye lufthavn forventes påbegyndt i det kommende efterår.

 

Relaterede artikler:

SAS-strejken påvirkede trafik i norske lufthavne

Norske lufthavne på vej mod index 90

Oslo holder førerpositionen