Anne Birgitte Lundholt. (Foto: Det Konservative Folkeparti | Twitter.com | PR)

Bestyrelsesformand forlader Naviair

Den nuværende formand har valgt at udtræde af bestyrelsen for Naviair. Kun to af de nuværende ejervalgte medlemmer forbliver i bestyrelsen efter den kommende generalforsamling.

Siden 2010 har den tidligere industri- og energiminister for Det Konservative Folkeparti Anne Birgitte Lundholt siddet med i bestyrelseslokalet hos Naviair, men det er slut i næste måned, da hun – ifølge den danske lufttrafiktjeneste – har valgt at udtræde af bestyrelsen.

Den afgående formand forklarer, at hun allerede i begyndelsen af januar orienterede Transportministeren om, at hun ønskede at forlade bestyrelsen for det statsejede selskab.

Ministeren bad dog hende og Birthe Høegh Rask, der er formand for bestyrelsens revisionsudvalg, om at blive på posten et par måneder ekstra, og det lod Lundholt sig overtale til, men i starten af juni er det slut i forbindelse med, at der afvikles generalforsamling i Naviair.

Inde i turbulent tid
Anne Birgitte Lundholts sidste bestyrelsesmøde bliver den 2. juni, hvorefter der skal foretages nyvalg af tre medlemmer til bestyrelsen og udnævnes ny formand samt et nyt revisionsudvalg. Ifølge Naviair vil det rent praktisk betyde, at der kun vil være to af de nuværende ejervalgte medlemmer tilbage.

Afskeden falder på et turbulent tidspunkt for tjenesten, hvor manglen på flyveledere i en periode har ført til forsinkelser i Københavns Lufthavn, hvilket både har påkaldt sig opmærksomhed fra politikere, flyselskaber og passagerer.

”Jeg har selvfølgelig noteret, at min periode på 12 år som formand har været oppe i debatten. For mig har det vigtigste været at hjælpe Naviair i en svær periode og overholde min aftale med ministeren. Det havde været let at forlade posten i marts, men jeg har også haft et ansvar for at sikre, at selskabet ikke blev bragt ud i et ledelsestomrum på et udfordrende tidspunkt.”

”Naviair har en dygtig direktion, som har fungeret rigtig godt i den vanskelige tid. De arbejder dag og nat for at få Naviair godt videre til glæde og gavn for kunder, samarbejdspartnere og medarbejdere.”

Upopulære beslutninger kan ikke undgås
I kølvandet på nyheden om bestyrelsesformandens afsked takker transportminister Thomas Danielsen (V) den afgående bestyrelsesformand, som han tilskriver i hvert fald en del af æren for, at Naviair ser ud, som det gør.

“Anne Birgitte Lundholt har gennem mere end 12 år som formand været en drivende kraft i at gøre Naviair til den moderne virksomhed, vi kender i dag.”

“Med så mange år i front og ikke mindst gennem Corona, kan det ikke undgås, at der også er blevet truffet upopulære beslutninger. Det bør dog ikke overskygge det store arbejde, som Anne Birgitte Lundholt og den øvrige bestyrelse har ydet, og som jeg på statens vegne gerne vil takke for,” lyder det fra ministeren.

Strammede bardunerne
Anne Birgitte Lundholt forklarer selv, at COVID-19-pandemien har lagt pres på økonomien i det statsejede selskab.

”De sidste år har bestyrelsesarbejdet naturligvis været præget af Corona. Efter den globale pandemi, der satte alle fly på jorden over hele verden, står Naviair med en stor gæld. Også selvom vi i Naviair strammede bardunerne af hensyn til vores kunders omkostninger.”

Hun fortæller, at en af de væsentlige opgaver, der venter forude, er at få håndteret Naviairs gæld.

”Den gæld skal nedbringes, og det er man fra direktionens side godt i gang med sammen med en række andre vigtige projekter for at styrke og modernisere fremtidens flystyring, herunder digitale tårne.”

Birthe Høegh Rask og Christina Rasmussen forlader også bestyrelsen i starten af juni.


Relaterede artikler:

Ryanair beder den danske regering tage affære

Naviairs plan: Flyveledere fra Roskilde til CPH

Flyveledere afviser forhandlingsoplæg fra Naviair