En Boeing 787-8 Dreamliner fra British Airways. (Foto: Stuart Bailey/British Airways)

British Airways indleder COVID-19-testforsøg på atlantflyvninger

British Airways påbegynder i samarbejde med American Airlines og oneworld-alliancen et COVID-19-testforsøg på udvalgte afgange fra USA til London Heathrow.

Flere lufthavne og flyselskaber verden over begynder at tilbyde passagererne lyntest for coronavirus før afrejse. Dette som et forsøg på at få sat mere gang i efterspørgslen og den lidende luftfartsbranche.

Det seneste eksempel er British Airways, der sammen med joint venture-partneren American Airlines og oneworld-alliancen introducerer et medicinsk-baseret COVID-19-testforsøg på udvalgte flyvninger fra amerikanske lufthavne til London Heathrow.

Dette i et forsøg på at demonstrere, hvordan tests kan være med til at genåbne internationale rejser – og samtidig fjerne krav om karantæne til passagerer ved ankomsten. Passagererne kan frivilligt deltage i forsøget, der består af tre gratis tests i forbindelse med en flyrejse.

Testforsøget vil i første omgang henvende sig til passagerer på specifikke afgange. Der er tale om rute BA114 fra British Airways fra New York-JFK til London Heathrow, rute BA268 fra Los Angeles til London samt rute AA50 fra American Airlines fra Dallas til London. Testforsøgene begynder på disse ruter fra 25. november, mens forsøget udvides med rute AA106 fra New York-JFK til London fra en endnu ukendt dato.

British Airways vil have regering på banen
Passagerer, der har billet til ovenstående flyafgange, vil blive kontaktet af flyselskaberne med instruktioner, hvordan de frivilligt deltager. Den første test tages 72 timer før afgang fra USA, og det er en PCR-test, der tages i hjemmet. Testpersoner poder sig selv i næsten med virtuel hjælp fra læger.

Den anden test tages i Terminal 5 i London Heathrow – en såkaldt LAMP-test – og det sker ligeledes ved podning i næsen og bliver udført af en læge på stedet. Herefter udleveres et testkit til den tredje test, som passageren selv tager via en spytprøve tre dage efter ankomst til Storbritannien.

Forsøget med tre forskellige tests skal udelukke enhver tvivl om, at en passager er smittet med COVID-19 under en flyrejse. Den tredje test er til for at bekræfte resultaterne af de to første tests. Dette for at vise, at én eller to tests kan være tilstrækkeligt til at rejse.

”Vi har brug for, at den britiske regering indfører et system, der giver rejsende mulighed for at tage pålidelige, overkommelige tests inden afrejse, så de er overbeviste om, at medpassagerer er COVID-fri. For personer, der ankommer fra lande med høje smittetal, bør endnu en test ved ankomsten frigøre dem derefter fra karantæne,” siger Sean Doyle, koncernchef i British Airways.

”Vi er overbeviste om, at denne tilgang vil åbne ruter, stimulere økonomier og få folk til at rejse med tillid. Storbritanniens økonomiske genopretning afhænger af en hurtig genåbning af dens luftrum.”

United Airlines går skridtet videre
American Airlines er ikke det eneste amerikanske flyselskab, der forsøger sig med COVID-19-test. I slutningen af oktober meddelte United Airlines, at det som det første flyselskab vil tilbyde gratis lyntest for COVID-19 på en transatlantisk rute.

I perioden fra 16. november til 11. december vil det amerikanske selskab tilbyde en test til alle passagerer over to år samt besætningsmedlemmer på udvalgte atlantafgange fra New York-Newark til London Heathrow. Dette ligeledes som et forsøg på at få flere passagerer til at rejse igen.

Passagererne er dog ikke tvunget til at tage en lyntest før afgang fra New York med United Airlines. Hvis en passager ikke ønsker en test, vil vedkommende blive ombooket til en anden afgang. Dermed får flyselskabet vished om, at alle ombordværende – undtagen børn under to år – vil være testet COVID-19-negativ før afgang.

Initiativet fra United Airlines adskiller sig således fra initiativet fra American Airlines, British Airways og oneworld-alliancen. Hos United er man gået skridtet videre i testforsøget for at sende fly på vingerne uden smittede – og dermed forsøge at skabe en sikker genstart af rejser.

 

Relaterede artikler:

Første transatlantiske rute med gratis COVID-19-lyntest

Lufthansa klar med coronafri flyvninger fra Hamborg

Star Alliance-selskab tilbyder gratis lyntest