Koncernchef Alex Cruz fra British Airways (Foto: British Airways | PR)

British Airways: Vi kæmper stadig for overlevelse

Selvom koncernchef Alex Cruz fra British Airways fortæller, at “fire and rehire”-initiativet er taget af bordet, så er fagforbundet Unite ikke overbevist. Flyselskabet taber 165 millioner kroner om dagen.

Koncernchef Alex Cruz fra British Airways havde onsdag foretræde for transportudvalget i det britiske underhus. Her forklarerede han, at British Airways i sidste uge havde opnået enighed med fagforeningerne om de varslede nedskæringer, hvor 13.000 stillinger skal nedlægges som følge af coronakrisen.

Der har længe været et anstrengt forhold mellem fagforeningerne og British Airways, da selskabet tilsyneladende havde planer om at afskedige 13.000 ansatte og genansætte nogle af dem på vilkår, der var 20 procent ringere end de eksisterende. En model, som den britiske presse og fagforeningerne kalder “fire and rehire”.

British Airways-topchefen kunne fortælle parlamentarikerne, at den indgående aftale i øjeblikket til afstemning hos medlemmerne, og det forventes, at det hele kan falde på plads sidst på ugen. Det skriver Sky News.

Unite: Truslen er der stadig
Fagforbundet Unite er dog ikke helt enig i den udlægning. 

“Alex Cruz har vildledt transportudvalget ved at indikere, at “fire and rehire” er helt taget af bordet. Dette skal korrigeres. Der er stadig for mange BA-medarbejdere, der står over for trusler mod deres løn og arbejdsliv. Disse trusler bør trækkes tilbage i dag…Dette er en meget vigtig sag, og vi ønsker ikke, at parlamentsmedlemmer og udvalget får den forkerte opfattelse. For at være specifik, så hænger “fire and rehire”-truslen stadig over nogle BA-ansatte,” skriver generalsekretær Howard Beckett i en kommentar.

Kæmper for overlevelse
Dermed er der endnu ikke helt ro på bagsmækken, og British Airways erkender da også, at selskabet står i en meget udfordrende situation. Således brænder man i øjeblikket 20 millioner britiske pund af hver dag, og det svarer til 165 millioner danske kroner. Frem til udgangen af juni har selskabet mistet 500 pund (4,1 milliarder kroner) fra likviditetsbeholdningen.

“Det er den værste krise, at British Airways har oplevet i dets snart 100-årige historie. Vi kæmper stadig for vores egen overlevelse,” sagde Alex Cruz til transportudvalget.

Koncernchefen kunne samtidig oplyse transportudvalget om, at British Airways i det kommende vintertrafikprogram forventer at kunne operere maksimalt 25 til 30 procent af den kapacitet. som var indsat i samme periode sidste år.

I sidste uge fløj 180.000 passagerer med British Airways sammenlignet med lidt under en million i samme uge året før.

 

Relaterede artikler:

Fagforeninger truer British Airways med strejke

British Airways sælger ud af arvesølvet

British Airways vil afskedige 12.000 ansatte