Christine Ourmières-Widener er koncernchef i Flybe og står i spidsen for det nye FlyShe-initiativ, der skal lokke flere kvinder til job i luftfartsbranchen. Foto: Flybe

Britisk flyselskab vil have flere kvinder i luftfart

Der skal være flere kvindelige ansatte i luftfartsbranchen, hvis det står til Flybe. Det britiske flyselskab har derfor lanceret kampagnen FlyShe.

Ser man ind i et vilkårligt cockpit i verden, vil der i størsteparten af tilfældene sidde to mandlige piloter bag rorpindene og de mange, mange knapper.

Kvinder er med andre ord i undertal, når det kommer til kønsfordelingen af pilotansatte, men også job som flymekaniker eller ansat i en luftfartsledelse bestrides sjældent af kvinder.

Det britiske flyselskab Flybe har derfor igangsat en kampagne, der sigter mod at få flere unge kvinder til at overveje et job inden for luftfartsbranchen. Initiativet hedder FlyShe og er iværksat på foranledning af Christine Ourmières-Widener, der er koncernchef i Flybe. Hun er den eneste britiske luftfartschef og én af kun få kvindelige luftfartsledere i hele verden.

Christine Ourmières-Widener mener, at luftfartsindustrien stadig er en meget mandsdomineret verden. FlyShe-initiativet skal inspirere kvinderne til at uddanne sig til eksempelvis pilot, ingeniør, flymekaniker eller til et job i ledelsen hos et flyselskab.

Få føler sig trygge ved kvindepiloter
Prognoser i luftfarten peger på, at branchen vil blive fordoblet frem mod år 2035, og herunder bliver der blandt andet behov for 637.000 nye piloter for at imødekomme den globale efterspørgsel.

FlyShe skal være med til at oplyse om, at kvinder i ligeså høj grad som mænd kan bestride erhverv som eksempelvis pilot. Flybe har lavet en undersøgelse, der viser, at kun fem procent af passagererne føler sig mest trygge med en kvinde bag styrpinden. Dette syn vil Flybe være med til at ændre i befolkningen.

En undersøgelse fra Flybe blandt 1.778 britiske børn mellem seks og 17 år viser, at kun hver anden pige vil overveje et job som ingeniør eller mekaniker. Mens pigerne er fire gange så lidt tilbøjelige til at overveje et pilotjob. Til gengæld er pigerne tre gange mere interesseret i at arbejde som kabineansat.

Skoleklasser får pilotbesøg
Flybe-koncernchefen Christine Ourmières-Widener begyndte selv sin karriere som mekaniker i et flyselskabs vedligeholdelsesafdeling. Hun er desuden valgt som den ene af to kvinder til at sidde i et styrende organ i den indflydelsesrige internationale luftfartsorganisation, International Air Transport Association (IATA).

I en længere række af initiativer under FlyShe er blandt andet det konkrete eksempel, at kvindelige piloter vil rejse rundt til britiske skoler for at tale ansigt-til-ansigt med pigerne i klasseværelserne. Herudover vil FlyShe også sørge for undervisningsmateriale.

En undersøgelse foretaget blandt britiske forældre viser desuden, at to ud af tre forældre mener, at medier og reklamer medvirker til, at nogle job anses som mest velegnede til mænd. Denne holdning ønsker Flybe således også at rykke ved med FlyShe-kampagnen.

Stigende antal kvinder i Flybe
Hos Flybe selv er der et stigende antal kvinder i arbejdsstyrken – herunder også i cockpittet og i hangaren.

“41 procent af Flybe’s arbejdsstyrke er nu kvinder med kvinder i enhver rolle fra lærlingeuddannelse til bestyrelsen. Mens flertallet stadig omfatter kabinepersonale, er der stigende antal kvinder på tværs af alle andre områder af virksomheden, herunder piloter og flymekanikere,” siger Christine Ourmières-Widener, hvis store ambition således er at opmuntre de unge piger til at vælge en karrierevej i luftfartsmiljøet.

”Jeg var en af ​​få kvindelige flymekanikere, der arbejdede på Concorde. Nu er jeg en af ​​de eneste kvindelige flyselskabschefer i verden. Jeg vil gerne vise piger og kvinder, at der ikke er glaslofter i himlen.”

 

Relaterede artikler:

Pilotskole i Saudi-Arabien åbner for kvinder

Topchef undskylder udtalelser om kvinder

Stærk kvinde i spidsen for Air France-KLM

Emirates vil have flere kvinder i cockpittet

Kvinder overtog flyvning til Bangkok