Alexandre de Juniac, generaldirektør hos IATA. (Foto: IATA | PR)

COVID-19 koster luftfarten 1.750 milliarder kroner

IATA har i løbet af blot tre uger opjusteret sit skøn for COVID-19-tabet med ikke mindre end 123 procent. Nu forventes der et omsætningstab i 2020 på mere end 1,7 billioner kroner.

Det går stærkt i luftfarten, og det går endnu stærkere med en coronakrise, der udvikler sig med en hidtil uset hastighed.

Den 5. marts, hvilket er blot tre uger siden, vurderede den internationale luftfartsorganisation IATA (International Air Transport Association), at luftfarten i 2020 kunne se ind i et omsætningsfald på 113 milliarder dollars, eller lige knapt 800 milliarder kroner, som følge af COVID-19-pandemien.

Tirsdag kom IATA med en ny prognose, og den lyder på et omsætningstab på 252 milliarder dollars, hvilket svarer til 1.750 milliarder kroner. Hvis forudsigelserne holder stik, vil der være tale om et omsætningsfald på 44 procent for den samlede kommercielle luftfart i forhold til 2019.

Det skal dog siges, at beregningerne forudsætter, at de globale rejserestriktioner varer i op til tre måneder efterfulgt af en gradvis økonomisk genopretning senere på året.

Nødvendigt med regeringshjælp
Som det ser ud lige nu, er der udsigt til, at Europa vil blive hårdest ramt efterfulgt af Latinamerika samt Asien, hvor coronaudbruddet startede.

Luftfartsindustrien står over for sin største krise. Inden for et par uger ser vores tidligere worst case-scenarie bedre ud end vores seneste skøn. Men uden øjeblikkelige regeringshjælpeforanstaltninger vil der ikke være en industri tilbage. Flyselskaberne har brug for 200 millarder dollars i likviditetsstøtte blot for at klare det. Nogle regeringer er allerede trådt til, men mange flere er nødt til at følge efter,” siger Alexandre de Juniac, der er generaldirektør hos IATA.

Det bliver i andet kvartal af 2020, at det største fald vil kunne registreres. Her forventer IATA, at den udbudte kapacitet på globalt plan vil være reduceret med  i gennemsnit 65 procent i hele kvartalet. I årets sidste tre måneder forventer IATA derimod kun et nedgang i kapaciteten med 10 procent i forhold til samme periode året før.

IATA repræsenterer omkring 290 flyselskaber, hvilket svarer til 82 procent af den kommercielle flytrafik i hele verden.

 

Relaterede artikler:

Likviditet skal redde flyselskaber gennem krisen

IATA ønsker slot-reglerne midlertidigt suspenderet

IATA: Klimaudfordring største trussel mod luftfarten