Der er tomt i stueetagen i København Lufthavns Terminal 3. (Foto: CPH)

CPH nedlægger yderligere 60 fuldtidsstillinger

Som tidligere varslet skulle Københavns Lufthavn finde besparelser svarende til 325 fuldtidsstillinger, og derfor skal 380 ansatte på arbejdsfordeling, mens 60 fuldtidsstillinger nedlægges.

Den dybe krise i luftfartsmarkedet som følge af COVID-19-pandemien har tvunget Københavns Lufthavn til for anden gang i år at gribe til afskediger.

Fredag meddelte lufthavnen, at der nedlægges 60 fuldtidsstillinger udover de 511 fuldtidsstillinger, som blev skåret bort ved den store fyringsrunde i august. Dermed er samlet 571 fuldtidsstillinger ud af oprindeligt 2.600 forvundet efter afskedigelser, og derudover er der indgået mindst 200 frivillige fratrædelsesaftaler.

380 på arbejdsfordeling
At det lykkedes at holde den seneste fyringsrunde nede på 60 fuldtidsstillinger skyldes det forhold, at 380 ansatte har accepteret at gå på arbejdsfordeling efter forhandlinger mellem ledelse og tillidsrepræsentanter. I alt der er via forhandlingerne opnået besparelser, der svarer til 325 fuldtidsstillinger, og alene besparelserne på arbejdsfordelingsaftalen for de omkring 380 ansatte svarer til effekten af 147 fuldtidsstillinger.

“Jeg vil gerne sige mange tak til både tillidsfolk og medarbejdere for den fleksibilitet, de har udvist i en meget svær tid for lufthavnen. Det er ikke længe siden, at vi senest måtte reducere omkostninger og sige farvel til mange dygtige medarbejdere. Derfor er jeg glad for, at så mange ansatte har udvist stor fleksibilitet. Det betyder, at vi – selv om vi ikke undgår afskedigelser – kan begrænse antallet betydeligt,” siger HR-direktør Kirstine Bergenholtz.

Afskedigelserne påvirker både operative og administrative funktioner.

Passagerfald på over 90 procent
Passagertallet i Københavns Lufthavn er i løbet af efteråret faldet dramatisk som følge af rejsevejledningerne, der betyder, at myndighederne fraråder alle ikke-nødvendige rejser til det meste af verden.

I øjeblikket har CPH således under 10 procent af den normale passagertrafik, og i de senest tilgængelig trafiktal fra oktober blev der konstateret et fald på 85,5 procent fra  2.727.549 til 394.270 passagerer. For yderligere at sætte dette i perspektiv vil der på en normal dag være omkring 800 afgange og ankomster, og lige nu er der blot mellem 100 og 125.

Dermed er indtægterne næsten forsvundet, mens der stadig er betydelige udgifter til at holde lufthavnen åben. Det har da også tvunget CPH til at lukke den vestlige del af terminalområdet frem til udgangen af 2021 for derigennem at reducere omkostningerne.

”Krisen i hele branchen er dyb. Flere end 6.000 ansatte i de mere end 700 virksomheder i og omkring Københavns Lufthavn har mistet deres arbejde,” forklarede kommerciel direktør Peter Krogsgaard for nylig.

 

Relaterede artikler:

CPH skærer i medarbejderstaben igen

Forhandlinger fører til færre CPH-afskedigelser

CPH vil nedlægge 650 fuldtidsstillinger