Terminal 3 i CPH.

CPH nedsætter lufthavnstaksterne i 2019

Københavns Lufthavn er blevet enig med lufthavnens største flyselskaber om taksterne for de kommende fem år.

Københavns Lufthavne har opnået tilslutning til hovedelementerne i en ny takstaftale fra de flyselskaber, der står for hovedparten af trafikken i lufthavnen.

Aftalen giver klarhed om den pris, som flyselskaberne betaler for at benytte lufthavnen frem til udgangen af 2023, og skaber dermed ifølge lufthavnen fundamentet for fortsat udbygning og vækst i CPH.

Takstaftalen gælder for perioden 1. april 2019 til 31. december 2023, og fastlægger prisen for at benytte lufthavnens baner, terminaler og services. Priserne vil i 2019 være cirka fem procent lavere i forhold til 2018 og vil derefter stige marginalt henover perioden.

Takstreduktion på 10 procent i år

Takstreduktionen kommer oven i den nedsættelse af taksterne med 10 procent, som blev indført den 1. april 2018 efter kritik fra flyselskaber om, at væksten i lufthavnens trafik havde overhalet forudsætningerne i den nugældende aftale.

Sidste år præsenterede regeringen en ny national luftfartsstrategi. Københavns Lufthavn bakker op om målsætningerne i strategien, med særlig fokus på at øge Danmarks internationale tilgængelighed.

”Derfor har det været afgørende for os at få stabile rammer for vores økonomi, så vi kan fastholde et højt investerings- og udbygningsniveau. Den nye aftale gælder i næsten fem år og giver dermed et godt, stabilt fundament for netop dette,” siger Thomas Woldbye, administrerende direktør, Københavns Lufthavne.

De kommende år vil CPH investere i blandt andet byggeriet af Finger E, der håndterer de store interkontinentale fly, nye standpladser og gates til fly, nyt bagagesystem etc. Derudover fortsætter CPH med at analysere, hvordan yderligere udbygninger kan gennemføres effektivt i de kommende år.

Aftale skal godkendes af flyselskaber

Takstforhandlingerne afholdes typisk med Københavns Lufthavn på den ene side af bordet og repræsentanter for lufthavnens tre største flyselskaber på den anden side suppleret af en repræsentant fra den internationale luftfartssammenslutning IATA, der tilsammen agerer på vegne af 20 IATA-flyselskaber, der flyver til og fra CPH.

De tre største flyselskaber er henholdsvis SAS, Norwegian og Ryanair.

Hovedelementer af den nye takstaftale forelægges nu de flyselskaber, der endnu ikke er en del af aftalen, og dernæst Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen til godkendelse.

CHECK-IN.dk har forsøgt at få en kommentar til enigheden om taksterne fra Norwegian og SAS. Ingen af de to selskaber ønsker at kommentere aftalen på nuværende tidspunkt.

Relaterede artikler:

Norwegian: Ingen naturlov at vi leverer vækst i CPH

SAS trækker klage over CPH tilbage

Flyselskaber begejstrede over takstnedsættelse