Airbus A320-200 fra Aeroflot. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund | Danish Aviation Photo)

Danmark og EU lukker luftrummet for russiske fly

Udenrigsminister Jeppe Kofod meddelte søndag formiddag, at Danmark i løbet af søndagen vil lukket luftrummet for russiske fly. Senere på dagen vedtog EU-Kommissionen et samlet forbyd, der også omfatter privatfly.

Godt en tredjedel af EU-landene havde allerede søndag formiddag taget beslutning om lukke deres respektive luftrum for russiske fly, da Danmark valgte at følge beslutningen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod meddelte søndag formiddag på et doorstep-pressemøde, at Danmark ville følge trop.

“Vi vil hurtigt muligt lukke dansk luftrum for russiske fly – også privatfly. Det vil blive implementeret snarest muligt, og det bliver i dag,” lød det fra udenrigsministeren. Det blev senere bekræftet, at flyveforbuddet ville træde i kraft kl. 00.00 den 28. februar.

Det danske luftrum kontrolleres af Naviair og omtales i luftfarten som Copenhagen FIR (Flight Information Region), og det strækker sig fra et stykke ude i Vesterhavet til øst for Sjælland og fra den tyske grænse og et godt stykke op imod Norge. 

Modreaktioner kan ramme SAS
Udenrigsministeren mente, at det vil være sandsynligt, at Rusland reagerer med sanktioner over for danske flyselskaber.

“Vi må forvente, at Rusland tager modforanstaltninger, og så må vi leve med det,” understreger udenrigsministeren.

En modreaktion vil i givet fald betyde, at SAS ikke vil kunne benytte den sibiriske luftkorridor over Rusland på selskabets flyvninger til Kina og Japan, hvilket vil medføre en længere omvej.

Samtidig med udenrigsministerens meddelelse om det kommende forbud, var en Boeing 737-800 fra Aeroflot på vej fra Moskva til København, Tilsvarende befandt et SAS fly fra Tokyo mod København sig i det nordvestlige Rusland.

Det danske luftrum omtales i luftfarten som Copenhagen FIR (Flight Information Region), og det strækker sig fra et stykke ude i Vesterhavet til øst for Sjælland og fra den tyske grænse og et godt stykke op imod Norge. 

Følger andre EU-lande
Før Danmarks beslutning havde Storbritannien samt EU-landene Polen, Tjekkiet, Bulgarien, Rumænien, Slovenien, Estland, Letland og Litauen allerede iværksat forbud mod russiske fly i deres luftrum.

Senere i løbet af søndagen fulgte en række andre lande efter, inden EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen sent søndag eftermiddag offentliggjorde en fælles beslutning om at forbyde kommercielle fly i samtlige 27 EU-lande. Forbuddet gælder også privatfly, der især benyttes af de russiske oligarker.

Udover de 27 EU-lande har også Storbritannien, Norge, Island og Canada lukket deres luftrum for russiske fly.

 

Relaterede artikler:

Fly til Moskva vendte om og landede i København

Første EU-lande blokerer for russiske fly

Fire ungarske passagerfly på jorden i Ukraine