DAT ser på CPH-rute til Holland

Danish Air Transport og erhvervslivet i Groningen ser på mulighederne for en flyrute mellem den hollandske by og København.

Københavns Lufthavn får muligvis snart sin tredje flyforbindelse til Holland. Danish Air Transport er i hvert fald i dialog med erhvervslivet i den hollandske by Groningen og de kommunale ejere bag lufthavnen i Groningen om at åbne en flyrute til København.

Ønsket om en flyforbindelse handler for erhvervslivet i Groningen ikke så meget om at komme til København for at gøre forretninger. Det handler i højere grad om at kunne komme hurtigt og nemt videre ud i verden. For selvom Amsterdam Schiphol er mere end dobbelt så stor som Københavns Lufthavn og har langt bedre især oversøiske forbindelser, så er der næsten 200 kilometer og mindst to timers bilkørsel fra Groningen i det nordlige Holland til Schiphol syd for Amsterdam. Regionens anden store internationale lufthavn ligger i Hamborg mere end tre timers kørsel væk.

Ikke selv skyde penge ind
Ifølge lokale medier, så ønsker Danish Air Transport imidlertid at Groningen Lufthavns ejere og det lokale erhvervsliv kommer med to millioner euro, svarende til 15 mio. kroner, til markedsføring og opstart af ruten indtil den gerne skulle begynde at tjene penge. DAT ønsker ikke overraskende ikke selv at skyde penge ind i projektet, men flyver gerne på ruten – hvis de bliver betalt for det.

Danish Air Transport er en attraktiv samarbejdspartner på en feeder-rute ind til København, da selskabet i forvejen har en interlineaftale med SAS – den største operatør i Københavns Lufthavn. Hvis en flyrute blev etableret med DAT som operatør, ville passagerer fra Groningen, der skulle videre med SAS fra København, kunne checke deres bagage ind hele vejen til slutdestinationen.

Groningen Kommune er positiv overfor at skyde penge ind i etableringen af en flyrute til København, mens nabokommunen er mere skeptisk.

Lufthavnen i Groningen havde sidste år knap 200.000 passagerer. Flybe flyver en gang dagligt til London Southend, ligesom Wizzair har en rute til Gdansk i Polen og Transavia flyver til flere spanske destinationer. I sommersæsonen har Transavia og flere andre selskaber også ruter til Tyrkiet, Egypten, Grækenland og Portugal.

Københavns Lufthavn har i dag flyruter til Amsterdam og Eindhoven. Førstnævnte beflyves af KLM, SAS og Norwegian, mens Transavia flyver til Eindhoven i det sydlige Holland.