ATR 72-600 fra DAT. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund | Danish Aviation Photo)

DAT vil atter flyve ukrainere gratis til Danmark

Den kommende onsdag tilbyder DAT frit og kvit at flyve op til 68 ukrainske flygtninge fra Polen til Danmark. Flyveturen var oprindeligt planlagt til at finde sted i marts i år.

Onsdag den 24. august letter en ATR 72 fra DAT fra Kraków-Balice Johannes Paul II-lufthavnen i det sydlige Polen med kurs mod Københavns Lufthavn.

Ombord vil der være op til 68 flygtninge fra Ukraine, der har fået mulighed for at flyve gratis til Danmark og væk fra krigens rædsler i Ukraine.

Flyvningen er kommet i stand via et mellem samarbejde mellem DAT og den velgørende organisation HURT Denmark (Help Ukrainian Refugees To Denmark), der siden Ruslands invasion af Ukraine har hjulpet ukrainerne på flugt. Organisationen sørger i første omgang for, at flygtningene kommer til Center Sandholm, også kaldet Sandholmlejren, hvorefter de skal distribueres til andre steder i Danmark.

Kravet er, at de rejsende er ukrainske statsborgere, og at de senest har opholdt sig i Ukraine den 1. februar og ønsker at søge opholdstilladelse i Danmark.

Skal have orden i papirerne
Flyvningen var oprindeligt planlagt til at finde sted i begyndelsen af marts, men dengang kunne organisationen ikke garantere at alle passagerer havde pas og rejsedokumenter klar, hvilket var et krav fra DAT for at gennemføre flyvningen frit og kvit.

“Vi måtte opgive det i marts, men de (HURT Denmark, red.) har så henvendt sig igen og spurgt, om tilbuddet stadig stod ved magt, og det gør det selvfølgelig,” fortæller Jesper Rungholm, administrerende direktør i DAT til CHECK-IN.dk.

DAT har dog betinget sig, at man kun vil gennemføre flyvningen, hvis der er mindst 50 passagerer, men det skulle ikke blive noget problem, da organisationen allerede har meddelt, at der er 80 ukrainske flygtninge, der har tilmeldt sig særflyvningen til Danmark.

Da flyvningen blev planlagt i marts, havde de involverede lufthavne lovet, at operationen kunne foretages afgiftsfrit, og det håber DAT-direktøren også sker denne gang. I modsat fald betaler DAT selv eventuelle passager- og startafgifter.

 

Relaterede artikler:

SAS-initiativ kan ligne ”Ukraine-washing”

DAT tilbyder ATR til at hente ukrainske flygtninge

Øger flykapaciteten fra Ukraine