Eamonn Brennan, direktør for Eurocontrol. (Foto: Eurocontrol | PR)

“Det er en regulær katastrofe for europæisk luftfart”

Eurocontrol har udgivet en ny trafikprognose for den europæiske flytrafik, der viser en forventet tilbagegang på op til 78 procent i marts og april samt i værste fald 70 procent i juni.

Den europæiske lufttrafiktjeneste Eurocontrol, der overordnet koordinerer flytrafikken i 38 medlemsstater i Europa inklusive Tyrkiet, Israel og Marokko, udgiver løbende prognoser over den forventede udvikling i den europæiske flytrafik baseret på de informationer, der kommer fra medlemsstaternes flyselskaber.

Torsdag har Eurocontrol udgivet en ny prognose for første halvår af 2021, og det er ikke munter læsning. Alene i januar er flytrafikken nede med 64 procent sammenlignet med januar i år 2019, der er referenceperioden før cøronapandemien.

Herefter ventes trafikken at falde indtil det foreløbige lavpunkt vil blive nået i løbet af marts og april. I et optimistisk scenarie forventes der en trafiktilbagegang i marts og april på henholdsvis 72 procent og 68 procent. Hvis man derimod kaster et blik på det negative scenarie, så er der udsigt til en trafiktilbagegang på henholdsvis 77 og 78 procent i marts og april.

“Det er klart, at månederne februar og marts vil være usædvanligt lave på tværs af netværket bortset fra fragt, visse forretningsflyvninger og de primære ruteflyvninger. Selv april forventes at blive meget svag med kun et begrænset opsving i påskeperioden. Flyrejser i Europa vil sandsynligvis kun være omkring 25 til 30 procent af det normale. Det er en regulær katastrofe for europæisk luftfart – en industri, der allerede er i knæ,” udtaler Eamonn Brennan, der er direktør for Eurocontrol.

Usikkerhed om andet kvartal
Selvom vaccinationsprogrammerne er godt i gang i mange europæiske lande, så er der tilsyneladende ikke den store tro på, at det vil kunne påvirke flyselskabernes kapacitetsudbud før i andet halvår af 2021. 

Prognosen viser nemlig, at 45 procent af 2019-kapaciteten kan være tilbage i juni, hvis det går godt, mens den negative prognose forudsiger, at det kun er 30 procent af trafikken, der er hentet tilbage i juni. 

Den estimerede udvikling i den europæiske flytrafik fra januar til juni 2021. (Grafik: Eurocontrol)

Eurocontrol understreger, at der er stor usikkerhed omkring trafikudviklingen i andet kvartal, mens forudsigelserne for første kvartal skulle være nogenlunde robuste.

“Det er rimeligt at forvente, at den epidemiologiske situation vil være forbedret i mange europæiske stater i andet kvartal, og at de mest sårbare borgere i hele Europa vil være blevet vaccineret på trods af forsinkelser i udrulningen. Dette kan igen føre til muligheden for, at ikke-nødvendige flyrejser bliver mere tilgængelige, hvilket vil kunne give en mindre forbedring i andet kvartal efterfulgt af et større opsving i sommerperioden.

Det er dog også rimeligt at forvente, at selvom den epidemiologiske situation er forbedret i andet kvartal, kan mange stater potentielt vælge ikke at lempe deres nationale rejserestriktioner, hvilket vil begrænse efterspørgslen og enhver mulighed for fremgang i flyrejser indtil tidligst sommerperioden. Hvis det er tilfældet, ser vi stadig minus 70 procent juni.” uddyber Eamonn Brennan.

Kun 10 procent af kapaciteten i første kvartal
Prognosen fra Eurocontrol blev i dag underbygget af det britiske lavprisflyselskab easyJet, der kunne meddele, at man kun forventer at flyve 10 procent af 2019-kapaciteten i første i årets første kvartal.

Alene i sidste kvartal af 2020 faldt antallet af flyoperationer hos easyJet med 83,3 procent fra 139.373 til 23.248.

 

Relaterede artikler:

Eurocontrol forventer 51 procent af 2019-niveau i år

Ny prognose: Flytrafik tilbage mellem 2024 og 2029

Genopretningen af europæisk luftfart er udsat