Fly fra Brussels Airlines parkeret i Zaventem-lufthavnen ved Bruxelles. (Foto: Brussels Airlines | PR)

Genopretningen af europæisk luftfart er udsat

Eurocontrol har mandag offentliggjort trafikprognosen for de kommende seks måneder, og det ser ikke opløftende ud. “Vi går baglæns nu, og det er virkelig bekymrende for hele branchen,” lyder det.

Flere flyselskaber har i løbet af de seneste uger tilkendegivet at de allerede har afskrevet vinteren 2020/21. Den afspejles også i den nye prognose fra den europæiske lufttrafiktjeneste Eurocontrol, der varetager den overordnede flyveledelse af det europæiske luftrum.

Den seneste prognose viser, at trafikfaldet i 2020 samlet vil lande på 55 procent, hvormed der vil være seks millioner færre flyoperationer i det europæiske luftrum sammenlignet med 2019. Den opdaterede prognose er en forværring i forhold til det seneste estimat fra den 24. april, hvor det blev forudsagt, at 2019 ville ende med en trafiknedgang på 45 procent og fem millioner færre flyoperationer.

Prognosen fra april forudsagde også en gradvis genopretning fra 89 procent i april til 50 procent i august. Dette holdt stik, men siden september er det gået den forkerte vej, og den 13. september er trafikken allerede nede med 53 procent i forhold til samme periode året før, og det er 13 procentpoint lavere end den tidligere forudsagte 40 procent tilbagegang i september.

EUROCONTROL Draft Traffic Scenarios – 14 September 2020 (base year 2019/2020)

”Vi går baglæns nu, og det er virkelig bekymrende for hele branchen. Der mangler koordination mellem staterne i forhold til, hvordan man håndterer flyrejser på trods af god vejledning fra EASA og ECDC. Der er en masse forvirring og meget lidt passagertillid,” siger Eamonn Brennan, der er direktør for Eurocontrol.

Vil tabe over 1.000 milliarder kroner i 2020
Eurocontrol-direktøren peger på, at harmoniserede testinitiativer og fælles epidemiologiske vurderingskriterier vil skabe mere forudsigelighed for passagerer, lufthavne og flyselskaber. Restriktioner og andre karantæneforanstaltninger kan derimod være med til at forværre situationen for luftfarten.

“Vi glæder os over Europa-Kommissionens forslag til harmonisering og opfordrer alle parter til at vedtage dem,” lyder det fra Eamonn Brennan.

Det fremtidige antal bookinger hos flyselskaberne for de kommende måneder er ekstremt lavt, og derfor vurderer Eurocontrol, at oktober og november vil repræsentere en tilbagegang i operationer på henholdsvis 57 og 58 procent, mens januar vil ramme et niveau på 60 procent færre operationer i forhold til året før.

På baggrund af de nye tal forventer Eurocontrol, at flyselskaber, lufthavne og lufttrafiktjenester i Europa vil tabe i omegnen af 140 milliarder euro, eller godt 1.040 milliarder kroner, i 2020. Det er en øgning på lidt mere end 27 procent i forhold til prognosen på 110 milliarder euro fra april.

 

Relaterede artikler:

Optimismen forsvundet hos easyJet

SAS: Svag passagerudvikling fra juli til august

Ryanair nedjusterer med ekstra 10 mio. passagerer