Passagerer i kø i Fiumicino-lufthavnen i Rom. (Foto: Mazur Travel | Shutterstock)

Dokumenttjek forsinker flyene

Normalt er det ikke paskontrol, immigration og sundhed, der er skyld i flyforsinkelser. Men med corona har det ændret sig. Tjek af dokumenter tager mere og mere tid, viser tal fra Eurocontrol.

Med færre flyvninger på grund af COVID-19 har passagererne oplevet færre forsinkelser. Men tjek af coronapas og andre dokumenter fylder mere og mere, når man ser på årsagerne til flyforsinkelserne, viser de seneste tal fra Eurocontrol.

Data fra flyselskaberne viser, at i juli var den gennemsnitlige forsinkelse per fly ved afgang på 11 minutter. Det er markant bedre end i 2019, hvor den gennemsnitlige forsinkelse var på 18 minutter. Til gengæld var luftrummet dengang noget overfyldt, hvilket skabte en del forsinkelser.

For at spore og forbedre deres præstationer klassificerer flyselskaber årsagerne til forsinkelser.

De ”primære årsager” er hovedsageligt knyttet til ​​flyselskabets egne processer. Det kan være tankning eller teknisk kontrol af flyet. De primære årsager omfatter også forsinkelser ved gaten eller ting, der har med trafikstyringen at gøre. De ”reaktionære forsinkelser” er derimod forsinkelser fra en tidligere flyvning, der ikke er blevet indhentet.

Usædvanlige forsinkelser
En sjælden primær årsag er kategorien ”immigration, told og sundhed”. I et typisk år kommer kun omkring en procent af forsinkelserne fra denne kategori.

Men 2021 er ikke noget typisk år. Forsinkelser på grund af ”immigration, told og sundhed” landede i juli på omkring 12 procent. I marts og april var tallet helt oppe på 18 procent. Ud af de 11 minutter, som et fly var forsinket i juli, stammede mellem 0,6 og 0,8 minutter fra ”immigration, told og sundhed”.

Det skyldes, at der bruges ekstra tid på ved indtjekning at kontrollere, hvilke krav, der bliver stillet ved hver enkelt destination, og om passagererne har de rigtige kombinationer af test og vaccinationsattester. Selvom passagerer ankommer tidligt til lufthavnene, er det i nogle tilfælde ikke tidligt nok, da der mange steder er lange køer ved check-in.

Flere passagerer hen over sommeren har betydet, at flyselskaber og lufthavne har skullet foretage endnu flere af den slags kontroller. Derfor forventer Eurokontrol, at tallene for august mindst vil være lige så påvirkede af corona som tallene for juli.

 

Relaterede artikler:

Flyselskaber i ny offensiv mod EU261-forordning

Ønsker hastevedtagelse af EU-coronapas

Coronapas: SAS og lufthavne ønsker international model