Dreamlinere skal slukkes hver 120. dag

Der er fundet en fejl i den software, der driver generatorerne på Boeing 787-8 Dreamliners. Derfor skal der slukkes for generatorerne hver 120 dag for at undgå, at flyene pludselig mister strømmen, mens de er i luften.

Boeings problemfyldte Dreamliner-fly har endnu ikke overstået alle børnesygdomme.

De amerikanske transportmyndigheder, Federal Aviation Administration (FAA), har beordret samtlige operatører af Dreamliner-flyene til at slukke for al elektronisk udstyr på flyene mindst hver 120. dag. Det skriver Air Transport World.

Årsagen er, at en laboratorietest hos Boeing Commercial Aircraft har afsløret et problem med styreenhederne til generatorerne på 787-flyene. Efter 248 dages uafbrudt tilslutning af strøm, vil alle fire styreenheder fejle på en gang, hvilket kan resultere i, at al strømmen i flyet forsvinder.

Boeing har selv informeret FAA om problemet, og der er straks udstedt en såkaldt AD-note (Airworthiness Directive, red.), der kræver en regelmæssig frakobling af strømmen i Dreamliner-flyene.

“Tab af strømforsyningen. kan resultere i, at man mister kontrollen over flyet,“ skriver FAA.

Alle flyselskaber har gennemført rutine
FAA understreger, at rutinerne skal gennemføres, indtil der kommer en godkendt software-opdatering fra den amerikanske flyproducent.

“Alle flyselskaber har allerede foretaget de krævede handlinger, efter at vi meddelte det til dem for to uger siden. Det er vigtigt at bemærke, at denne fejl kun er blevet observeret i laboratoriet (efter otte måneders uafbrudt effekt, som ville være meget usædvanligt),“ hedder det i en e-mail fra Boeing til Air Transport World.

FAA satte samtlige Boeing 787-fly på jorden i tre måneder i 2013, mens Boeing udviklede en fejlretning til flyets batterisystem.

Et vigtigt og nyskabende fundament i 787-arkitekturen var inkorporering af et system med en variabel frekvensstarter generator (VFSG, red.). Kontrol af hver enkelt VFSG foregår gennem en dedikeret styreenhed, hvis primære funktion er at regulere spændingen og overvågen generatorens drift. Styreenheden understøtter også hovedmotorens startfunktion.