En halv mlllion krydstogtspassagerer via CPH

Flere krydstogtskibe end nogensinde før lægger til i København denne sommer. Københavns Lufthavn venter over 500.000 krydstogtpassagerer i sommerhalvåret. Gæsterne bringer over én milliard kroner til hovedstaden årligt.

Står man i Københavns Lufthavn den 4. juni, den 6. august eller 20. august skal man ikke blive overrasket, hvis man ser flere glade og forventningsfulde ansigter end normalt.

Disse tre dage er nemlig de største krydstogtsdage for Københavns Lufthavn med hver over 8.000 afrejsende krydstogtpassagerer.

I løbet af sommeren får København besøg af flere krydstogtskibe end nogensinde tidligere, og cirka halvdelen af skibene skifter passagerer i København.

Hovedparten afkrydstogtpassagererne ankommer nemlig med fly til København, ligesom de efter krydstogtet flyver hjem igen fra CPH. Det betyder, at cirka 500.000 krydstogtpassagerer passerer gennem lufthavnen.

CPH har gennem det seneste år forberedt sig på at håndtere det store antal krydstogtpassagerer, der typisk ankommer og afrejser i store grupper inden for korte tidsrum og medbringer forholdsvis meget bagage, der skal checkes ind.

”Højsæsonen for krydstogt er også højsæson for danskernes ferierejser, og krydstogtpassagererne fylder godt i lufthavnen på flere af de store rejsedage i sommer. For at få alle hurtigt og smidigt gennem lufthavnen har vi i tæt samarbejde med flyselskaber, handlingselskaber og incomingbureauer planlagt procedurer som check-in, bagagehåndtering og transport af krydstogtpassagerer,” siger kommunikationsdirektør Henrik Peter Jørgensen, Københavns Lufthavne.

På de største dage i sommer skifter fem store krydstogtskibe passagerer i København, og dermed skal flere end 8.000 krydstogtgæster rejse hjem fra CPH i løbet af dagen, samtidig med, at tusindvis af krydstogtpassagerer ankommer. Hovedparten af passagererne benytter almindelige rutefly, men i løbet af sommeren er der også en række charterafgange udelukkende med krydstogtpassagerer.

”Krydstogtturismen får større og større betydning for København og dermed også for CPH. Det første og sidste krydstogtgæsterne oplever i København er lufthavnen, og vi lægger stor vægt på, at den oplevelse bliver så god og fri for stress som muligt,” siger Henrik Peter Jørgensen.

Ifølge ensamfundseffektanalyse fra det internationale analysebureau G.P.Wild/BREA tilfører krydstogtbranchen over én milliard kroner til København i 2011 og skaber samtidig over 1.500 jobs.

København har fra 2005 til 2010 haft en samlet vækst i antallet af krydstogtpassagerer på 80 % og der ventes en yderligere vækst på 5-10 % årligt frem til 2015.

I løbet af 2011 får København besøg af 368 krydstogtskibe med i alt omkring 770.000 krydstogtspassagerer.