Aalborg Lufthavn. (Foto: Marieke van Hulst Pedersen | Theaviationplatform.dk)

Endnu et millionunderskud i Aalborg Lufthavn

I løbet af 2022 nærmede Aalborg Lufthavn sig atter 2019-niveauet i antallet af passagerer, men økonomien er fortsat et stykke bagefter, da AAL igen fik et tocifret millionunderskud sidste år.  

Trods fortsatte genvordigheder som følge af omikronvarianten af COVID-19 i begyndelsen af sidste år, blev 2022 året, hvor der kom fart på genopretningen i luftfartsbranchen. Det til trods endte Aalborg Lufthavn fortsat med et negativt årsresultat i millionklassen.

Det står klart efter, at landets tredjestørste lufthavn har offentliggjort nøgletallene for det forgangne regnskabsår. De viser, at lufthavnen i løbet af 2022 har landet en samlet omsætning på 190,2 millioner kroner.

Det er en nedgang på 10,3 procent, når man sammenligner med de 212,1 millioner kroner, som Aalborg Lufthavn omsatte for i 2019, inden COVID-19-pandemien blev en faktor i driften af lufthavnen, der er ejet af kommunerne Aalborg, Jammerbugt, Rebild, Brønderslev, Frederikshavn samt Vesthimmerland via et andelsselskab.

Mindre underskud end i 2021
Bundlinjeresultatet ser også anderledes ud end for fire år siden. På daværende tidspunkt kunne den nordjyske lufthavn skrive et overskud på 4,1 millioner kroner ind i årsregnskabet, hvorimod det i 2022 blev til et underskud på 10,5 millioner kroner.

Det aktuelle årsresultat er dog reduceret en kende i forhold til året før, da lufthavnen i 2021, hvor pandemiens rejserestriktioner og grænselukninger spillede en større rolle end sidste år, måtte skrive godt 13 millioner kroner med røde tal på bundlinjen.

Lufthavnen hæfter sig ved, at trafikken har udviklet sig således, at man i løbet af året endte på 92,8 procent af 2019-niveauet, da 1,35 millioner passagerer sidste år gik gennem lufthavnsterminalen, mens det tal var 1,46 millioner rejsende for fire år siden.

Det står desuden klart, at lufthavnen har øget antallet af ansatte i forhold til 2021. Antallet var 282 i 2020, og faldt dernæst til 202 året efter, men i løbet af sidste år skruede man atter op, hvilket betød at det gennemsnitlige antal ansatte endte på 262 personer.

Øjner muligheder for at styrke lufthavnen
Lufthavnsdirektør Niels Hemmingsen betoner i sin kommentar til resultatet, at både Aalborg Lufthavn og passagerernes efterspørgsel efter flyvninger til ind og udland bevæger sig i den rigtige retning.

”Det første kvartal i 2022 var påvirket af omikronvarianten, som satte sine tydelige spor i antallet af passagerer. Rejseaktiviteten i de resterende måneder lå enten en smule over 2019-niveau eller tæt på, hvor et lyspunkt for udenrigstrafikken var åbningen af Napoli-ruten i maj – en populær rute, der også er vendt stærkt tilbage her i 2023.”

”Årsresultatet er påvirket af de vigende passagertal i Q1 2022 (første kvartal 2022, red.), men vi ser stadig en soliditet og egenkapital på niveau med sidste år. Det vigtigste er, at vi har mulighederne for yderligere at styrke lufthavnen til den daglige drift og fremtiden – blandt andet med de rigtige investeringer og medarbejderkompetencer, der kan følge med den stigende rejseaktivitet,” slår Hemmingsen fast.

Derudover nævnes blandt andet aftaler om nye ruter, et fokus på den grønne omstilling samt AALs kåring som årets bedste danske lufthavn ved Danish Travel Awards som aspekter ved 2022, der er værd at huske på.


Relaterede artikler:

Aalborg Lufthavn tæt på 2019-niveau i udenrigstrafik

Norsk passagerafgift hjalp New York-rute til Aalborg

Aalborg Lufthavn dropper gratis parkering