Med coronapandemiens indtog blev flere sydamerikanske flyselskaber tvunget til at søge om konkursbeskyttelse. Nu melder et brasiliansk flyselskab sig i rækken.
Det brasilianske flyselskab Azul har tænkt sig at søge konkursbeskyttelse under den amerikanske Chapter 11-ordning, og fra Reuters lyder det, at man formelt vil sende ansøgningen på tirsdag.
Dermed bliver flyselskabet også det seneste i rækken af latinamerikanske selskaber, som søger konkursbeskyttelse, efter at kurven knækkede under coronapandemien.
Det drejer sig for eksempel om selskaberne Aeromexico og det colombianske flyselskab Avianca, som SAS-topchef Anko van der Werff i øvrigt stod i spidsen for, da man blev taget under Chapter 11-beskyttelse. I rækken findes også selskaberne Gol og LATAM Airlines.
Fik lov til at droppe milliardgæld
Azul nåede sidste år til enighed med de selskaber, man leaser fly af, om at annullere en gæld på 3,6 milliarder kroner mod at få en ejerandel på omkring 20 procent.
Derudover indgik selskabet en aftale med obligationshavere for at skaffe yderligere finansiering. Trods det er selskabets økonomi fortsat under hårdt pres.
I første kvartal steg det brasilianske flyselskabs gæld med 50 procent sammenlignet med samme tid sidste år, og den lyder nu på rundt regnet 36,7 milliarder kroner. Samtidig er selskabets gearing steget til 5,2 sammenlignet med 3,7 året før.
Får pause fra låninddrivelse
Når virksomheder indgiver en begæring om rekonstruktion ifølge de amerikanske Chapter 11-regler, kan kreditorer ikke længere gøre forsøg på at inddrive det skyldige beløb. Dermed bortfalder alle kreditorsager, der ligger uden for Chapter 11-processen, for en periode.
Det betyder, at eventuelle retssager udsættes, og det samme gør andre forsøg på at opkræve det skyldige beløb. Det giver et pusterum til virksomheden, der derfor får mulighed for at fokusere på at lægge en plan for rekonstruktionen.
Selvom en virksomhed er konkursbeskyttet under Chapter 11-ordningen, kan den fortsat få adgang til de amerikanske kapitalmarkeder og rejse midler, der kan benyttes til at undgå en eventuel konkurs.
Det kaldes DIP-finansiering, og selskaberne har i visse tilfælde held med at rejse midler på denne måde, da den nye gæld prioriteres over anden gæld i selskabet, og en eventuel kreditor har flere rettigheder, hvilket kan overbevise nogen om at investere.
Midlerne kan både komme fra de eksisterende kreditorer, såfremt de fortsat har tiltro til forretningen, men kan også rejses fra selskaber, man ikke har handlet med før. Det kræver blot en tilladelse fra den domstol, hvor Chapter 11-processen køres.
Det gælder for eksempel for de latinamerikanske flyselskaber, som tidligere er kommet under konkursbeskyttelse. LATAM Airlines hentede 2,45 milliarder dollars (17,7 milliarder kroner), Avianca Holdings rejste 2 milliarder dollars (14,4 milliarder kroner), og Grupo Aeroméxico fandt finansiering for 1 milliard dollars (7,2 milliarder kroner) i løbet af processen.
Relaterede artikler:
Sådan forløber en Chapter 11-proces