Estonian vil flyve svenskere udenom CPH

Med en ny rute til Amsterdam får sydsvenskerne mulighed for at flyve udenom CPH til et andet europæisk knudepunkt. Bag ruten står Estonian Air i samarbejde med KLM.

Den svenske by Växjö ligger for tæt på CPH til at en flyrute er rentabel. Men alligevel så langt væk med tog eller bil, at en flyrute til et andet trafikknudepunkt vil være rentabel. Det håber Estonian Air, der fra 4. maj åbner en rute til Amsterdam i samarbejde med KLM. Dermed får endnu flere sydsvenskere mulighed for at flyve henover Københavns Lufthavn i stedet for at skulle starte deres rejse på Amager efter en længere tog- eller biltur. I forvejen flyver KLM til Amsterdam fra Linköping og Göteborg i Sydsverige.

Flere flyselskaber har gennem årene forsøgt sig med en flyrute fra Växjö til Københavns Lufthavn. Senest gjorde Cimber Sterling et forsøg umiddelbart inden sin konkurs i 2012. Ingen har taget tråden op efter Cimber Sterling, og Øresundbron gør det da også svært for en flyrute at konkurrere med tog og bil om at komme til CPH. Omkring to en halv time i tog til Københavns Lufthavn er dog alligevel så lang tid, at Estonian Air har vurderet, at der er et marked for en flyforbindelse fra Växjö til et endnu større europæisk trafikknudepunkt end København.

Selskabet vil flyve to returflyvninger på hverdage med Embraer ERJ170-fly med plads til 76 passagerer. Flyveturen vil være på omkring halvanden time. Og med afgang fra Växjö kl. 6.20 om morgenen bliver det eksempelvis muligt at nå KLM-flyet fra Amsterdam til New York, så man er fremme i ”The Big Apple” klokken 11.30 lokal tid.

Potentiale på 150.000
Undersøgelser i EU-projektet “South Baltic Global Access“ viser, at potentialet for at rejse mellem Växjö og Amsterdam er 150.000 om året.

“Vi har arbejdet på at få en direkte forbindelse til et europæisk trafikknudepunkt i lang tid, og nu begynder det hårde arbejde. Hvis vi kun får en tredjedel af det potentiale vi har identificeret, så er ruten en succes for alle involverede. Denne gang til en af ​​verdens største lufthavne. Det føles helt fantastisk,” siger Ulf Axelsson, direktør for Växjö Småland Airport.

Amsterdam Schiphol er Europas fjerde største lufthavn og kan tilbyde flyforbindelse til mere end 300 destinationer.