Et lille stykke Danmark i USA fejrer 100 år

Nord for Los Angeles midt i det californiske vindistrikt ligger en lille by med ca. 5.300 indbyggere. Det er byen Solvang, der blev etableret af en flok danske lærere i 1911. Byen fylder 100 år i 2011, og det kan danske turister blandt andet opleve med rejsearrangøren Bravo Tours.

I 2011 kan ‘danskerbyen’ Solvang i USA fejre 100 års jubilæum. Detmarkeres med en lang række aktiviteter i byen, der kan prale af 340 solskinsdage om året. Deraf navnet Solvang.

Bravo Tours er en af de danske rejsearrangører, der sætter fokus på Solvang i jubilæumsåret. Man forventer at tage 250 danskere med til festlighederne påi altseks rejser næste år.

“Det bliver helt sikkert en oplevelse for livet, for Solvang iklæder sig festdragten, og hele det vestlige USA er jo et fantastisk naturområde med små landsbyer og imponerende storbyer,“ siger Bravo Tours’ administrerende direktør, Peder Hornshøj.

Opholdet i Solvang har forskelligt indhold på de seks rejser, Bravo Tours arrangerer. Den første tur er i marts og har temaet ”Taste of Solvang” med ankomst på den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, der naturligvis fejres behørigt i Solvang, der også står på den anden ende for at tilbyde de besøgende en smag af Danmark.

Byens butikker og restauranter bugner med fantastiske smagstilbud, der kan få selv den mest rejsevante gourmets tænder til at løbe i vand. Om aftenen er der ægte dansk/amerikansk barbeque og overdådig dessertbuffet i haven hos en af de lokale familier, lover Bravo Tours.

På turen i juni fejres Danmarks Grundlovsdag og i juli fejres USA’s nationaldag. I september holdes Danish Days med en stor byfest. Samtidig slutter et stort velgørenhedscykelløb fra San Francisco til Solvang med masser af kendte danskere som deltagere.

I oktober holder Solvang og Ynez Valleys mange vinproducenter høstfester, og i november fejres den store amerikanske højtid Thanksgiving.

Solvang blev etableret af de tre danske udvandrere Jens Møller Gregersen, Benedict Nordentoft og Peder P. Hornsyld, der grundlagde en højskole for samlingssted for danskheden. Det sorige klima, den billige jord og de smukke omgivelser gjorde, at de valgte, at kolonien skulle ligge på en bakketop i Santa Ynez-dalen i det sydlige Californien, ca. 211 km nord for Los Angeles. Byen fik navnet Solvang, og i 1911 stod byens første bygninger – banken, biblioteket og posthuset klar.

I Solvang har byens borgere opført en kopi af Dybbøl Mølle, et springvand med Den Lille Havfrue og en kopi af Rundetårn i størrelsesforholdet 1:3. Hovedgaden i Solvang hedder Copenhagen Drive, og i en del restauranter serveres der medisterpølse, frikadeller og smørrebrød.

Kun 10 % af Solvangs ca. 5.300 indbyggere er i dag danske eller med dansk afstamning.