Alitalia Airbus A320-200. (Foto: ERIC SALARD | Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic)

Etihad vil sælge Alitalia til Lufthansa

En tidligere SAS-chef kommer til at spille en central rolle, når Alitalia i det næste halve år sandsynligvis skal rekonstrueres og sælges til Lufthansa.

Alitalia er kommet ud i et voldsommere stormvejr end det stormvejr det kriseramte italienske flyselskab normalt har befundet sig i gennem snart mange år. Et stormvejr, som meget vel kan føre til, at Lufthansa overtager dele af selskabet.

Mandag stemte 67 procent af de ansatte nej til en storstilet spareplan, som var en betingelse for at ejerne bag Alitalia ville tilføre selskabet omkring 15 mia. kroner. Planen indebar afskedigelser af omkring 1.000 af de i alt mere end 11.600 ansatte samt en lønnedgang på otte procent for det flyvende personale.

Men det ville personalet ikke være med til. Alitalias bestyrelse så derfor ingen anden udvej end at bede den italienske regering udpege en særlig kommissær, der i en periode på seks måneder skal forsøge at rekonstruere selskabet og finde en køber. Den plan støtter den italienske regering.

“Den nye kommissær skal sikre kontinuiteten i selskabet og derefter finde en køber, der ved hvordan man håndterer det,” siger minister for økonomisk udvikling, Carlos Calenda, til det italienske nyhedsbureau ANSA.

Mens det arbejde står på vil den italienske regering låne Alitalia op til 3 mia. kroner til at holde selskabet oven vande. Der vil dog kun være tale om et kortvarigt lån – ikke om flere års statsstøtte – understreger Calenda overfor flere italienske medier. En model som EU-Kommissionen ifølge kilder vil sige god for.

Indgå aftale med Lufthansa
Flyselskabet Etihad Airways fra De Forenede Arabiske Emirater ejer 49 procent af Alitalia. Ifølge den store italienske avis La Stampa, så er Etihad meget utålmodig efter at få situationen i Alitalia under kontrol efter medarbejdernes nej til redningsplanen. Ifølge La Stampa, så er Etihad parat til at indgå en aftale med Lufthansa om, at den tyske luftfartskoncern overtager store dele af Alitalias fly og medarbejdere mere eller mindre med det samme.

En sådan aftale vil minde om den aftale, som Lufthansa indgik med airberlin i efteråret. Den handlede om at Lufthansa overtog mere end 40 Airbus-fly fra airberlin – som Etihad Airways ejer knap 30 procent af – og integrerede dem i sit lavprisselskab Eurowings og datterselskabet Austrian Airlines. På den måde fik airberlin meget hurtigt reduceret sin operation og kan nu fokusere på at gøre den tilbageværende del af forretningen rentabel.

Robin Kamark er netop blevet sat i spidsen for administrationen af Etihad’s ejerandele i blandt andet Alitalia og airberlin.

Administrationen af Etihads ejerandele i Alitalia, airberlin, indiske Jet Airways, Air Serbia og flere andre flyselskaber er forankret i Etihad Airline Equity Partners. Mandag blev nordmanden Robin Kamark udnævnt til direktør for det selskab. Kamark var kommerciel direktør i SAS i to år frem til 2012, hvor han forlod det skandinaviske flyselskab efter mere end 15 års ansættelse.

Nu kommer han sandsynligvis til at spille en rolle i arbejdet med at afklare fremtiden for det europæiske flyselskab, der gennem årene har været i langt større problemer over langt længere tid end SAS.

Interessant at udforske
Den italienske regering er positiv overfor at lade Lufthansa overtage store dele af det italienske flyselskab.

”Jeg håber det. Det ville være interessant at udforske,” siger Carlos Calenda til ANSA.

Hvis Lufthansa beslutter sig for at ”bide til bolle”, så kan selskabet enten vælge at integrere Alitalias europæiske flyvninger i Eurowings og skabe en Eurowings-base i Rom og/eller Milano. Selskabet kan også vælge at beholde Alitalia som et selvstændigt datterselskab med både europæiske og oversøiske flyvninger i stil med Austrian Airlines og SWISS, der begge er en del af Lufthansa Gruppen.

Tirsdag den 2. maj skal aktionærerne i Alitalia tage endelig stilling til om man ønsker at selskabet skal sættes under administration af en kommissær i op til seks måneder.

 

 

Relaterede artikler:

Alitalia vil sætte 20 fly på jorden

Alitalia: De kommende to måneder er kritiske

Alitalia relancerer sig selv

Etihad Airways har reddet Alitalia