Finnair Airbus A330-300. (Foto: Finnair)

Finnair er eneste 4-stjernede flyselskab i Norden

Britiske Skytrax har i den årlige vurdering givet Finnair fire stjerner som eneste flyselskab i Norden. Derimod er Icelandair, Norwegian og SAS henvist til tre stjerner, mens endnu et nordisk selskab må tage til takke med blot to stjerner.

Den britiske konsulentvirksomhed Inflight Research Services har en offentlig tjeneste, der hedder Skytrax, der driver verdens største og mest anerkendte site til vurdering af flyselskabernes kvalitet- og serviceniveau.

Flyselskaberne vurderes og kategorier fra en stjerne op til fem stjerner, mens den seks-stjernede kategori stadig er ledig, da endnu ingen selskaber har kunnet løfte sig op i denne kategori.

Skytrax har netop offentliggjort, at Finnair i 2012 beholder vurderingen som 4-stjernet selskab. Her findes i forvejen 30 flyselskaber fra hele verden, men Finnair er den eneste nordiske aktør i det fornemme selskab.

Derimod må Icelandair, Norwegian og SAS se sig henvist til den 3-stjernede kategori, mens det virtuelle islandske lavprisflyselskab Iceland Express er at finde helt nede i den 2-stjernede kategori.

“Finnair fortsætter med at forbedre selskabets standard og leverer således kvalitet i både produkt og service, hvilket gør selskabet fire stjerner velfortjente,“ siger Edward Plaisted, der er administrerende direktør hos Skytrax.

Han fortæller, at Skytrax´s vurdering sker indenfor mere end 800 områder, hvor produkt og service bliver evalueret både i luften og på landjorden.

Asiatiske selskaber dominerer
Kun fem flyselskaber har gjort sig fortjent til fem stjerner hos Skytrax. Det er henholdsvis Asiana Airlines, Cathay Pacific, Hainan Airlines, Qatar Airways og Singapore Airlines. Derimod har indiske Kingfisher Airlines fået suspenderet kategoriseringen som 5-stjernet selskab, mens Malaysia Airlines er under vurdering til netop denne kategori.

Dermed er det de asiatiske selskaber, der dominerer i den pæne ende af skalaen. Blandt i alt 31 selskaber kategoriseret som 4-stjernede finder man blot x euroæiske selskaber, der udover Finnair tæller Air France, Austrian, British Airways, Lufthansa, Swiss og Turkish Airlines. Derimod er hollandske KLM ligesom SAS henvist til den 3-stjernede kategori.

Der findes kun ét selskab, der har den tvivlsomme ære at kunne kalde sig 1-stjernet selskab. Det er nordkoreanske Air Koryo, der befinder sig alene i denne kategori, mens der er en række flyselskaber, der er ikke er kategoriseret blandt andet på grund af størrelse samt manglede dialog med Skytrax.