A350-900 XWB fra Finnair.

Finnair og Icelandair satte passagerrekord i 2019

Både Finnair og Icelandair fløj med rekordmange passagerer sidste år. Størst var fremgangen hos Finnair, mens Icelandair også fik vækst trods 737 MAX-udfordringer.

De nordiske flyselskaber Finnair og Icelandair fløj begge rekordmange passagerer sidste år. Det fremgår af de to selskabers trafiktal for december 2019, som også rummer tallene for hele året.

Finnair havde i 2019 næsten 14,7 millioner passagerer, hvilket svarer til en vækst på 10,3 procent i forhold til året før.

Størst var den procentvise vækst på ruterne over Nordatlanten, hvor 27 procent flere passagerer fløj med Finnairs fly, mens passagervæksten på Asien-ruterne var på syv procent. Væksten til Nordamerika var blandt andet drevet af, at Finnair i marts åbnede en ny rute til Los Angeles.

De europæiske ruter havde i 2019 en vækst på 13 procent, mens antallet af passagerer på Finnairs indenrigsruter blev forøget med to procent.

Den samlede kapacitet målt i sædekilometer (ASK) steg med 11,3 procent, mens Finnair’s trafik målt i passagerkilometer (RPK) steg med 11,2 procent. Finnairs belægningsgrad var på 81,7 procent – en minimal tilbagegang på 0,1 procentpoint i forhold til 2018.

God vækst i december
I årets sidste måned transporterede Finnair i alt 1.154.000 passagerer, hvilket er 11,7 procent flere end i december 2018. I december 2019 var det ligeledes de nordamerikanske ruter som havde den største procentvise vækst i antallet af passagerer med et plus på 25 procent.

Antallet af passagerer til Asien steg med 12,7 procent – primært som følge af fordoblingen af frekvenserne på ruten til Hongkong samt åbningerne af nye ruter til Beijing Daxing og Sapporo i henholdsvis november og december.

Icelandair mister transferpassagerer
I det vestlige Norden havde Icelandair ligeledes et rekordår i 2019, hvor flere passagerer end nogensinde før fløj med det islandske selskabs fly på trods af selskabets udfordringer med flyveforbuddet mod Boeing 737 MAX.

Det samlede antal passagerer hos Icelandair sidste år var over 4,4 millioner, hvilket er en stigning på seks procent i forhold til året før. Icelandair måtte dog notere et fald i antallet af transferpassagerer på ni procent. Til gengæld steg antallet af passagerer til Island steg med 25 procent, mens antallet af passagerer fra Island steg med 18 procent.

Icelandairs belægningsgrad var i 2019 var 82,0 procent, hvilket er en forbedring på ét procentpoint i forhold til året før. Selskabets samlede kapacitet målt i sædekilometer (ASK) steg med tre procent i 2019, mens trafikken målt i passagerkilometer (RPK) steg med fire procent.

Beskeden vækst i december
I december havde Icelandair en vækst i passagertallet på beskedne én procent. Antallet af passagerer til Island voksede med 11 procent, og antallet af passagerer fra Island steg med otte procent. Til gengæld oplevede Icelandair også i december et fald i antallet af transferpassagerer på ni procent.

 

Relaterede artikler:

Finnair havde vækst i første halvår

Icelandair: Ingen MAX før maj

Icelandair vil fokusere på lokaltrafik i 2020