Finnair-personale i kabinen på Airbus A350. (Foto: Duotone | Finnair)

Finnair overvejer at outsource 450 job i kabinen

Finnair har planer om at outsource finske kabinejob på ruterne til USA og Thailand for at reducere omkostningerne. 450 kabineansatte risikerer at miste jobbet inden udgangen af 2023.

Flere hundrede kabineansatte hos Finnair kan meget vel miste deres job, hvis Finnair gør alvor af sine overvejelser.

Det finske flyselskab har indgået aftaler med nogle medarbejdergrupper, men ikke med kabinepersonalet i Finland. Finnair overvejer derfor at outsource kabinestillinger i Finland med ansatte fra bemandingsselskaber på ruterne til USA og Thailand. Dette for at spare omkostninger, lyder det.

Hvis planerne bliver ført ud i livet, kan det betyde et farvel til 450 kabineansatte inden udgangen af 2023. Finnair forklarer, at selskabet har lidt betydelige tab som følge af coronapandemien. Og at lukningen af det russiske luftrum i væsentlig grad har påvirket selskabets mulighed for at levere overskud.

Har fremlagt forskellige besparelsesforslag
I første omgang forsøger Finnair dog at finde omkostningsbesparende løsninger med sine kabineansatte.

’For kabinepersonalet foreslog Finnair ændringer for eksempelvis besætningens udnyttelseseffektivitet, reglerne for opholdshoteller og yderligere regler for løn per time for lange flyvninger, da lukningen af ​​russisk luftrum har gjort flyvetiderne til Asien betydeligt længere,’ lyder det fra Finnair.

Da det ikke er lykkedes at indgå en aftale med kabinepersonalet i Finland, har Finnair måttet ty til andre løsninger. Der søges derfor efter besparelser gennem alternative foranstaltninger.

Finnair indledte i slutningen af september afskedigelsessamtaler med det formål at nedlægge op til 200 stillinger.

’Har brug for en ægte vilje fra forhandlerne’
I øjeblikket er cirka 1.750 kabineansatte fra Finnair beskæftiget med base i Finland. Herudover er kabinepersonalet på ruterne til Singapore, Hongkong og Indien samt selskabets ruter fra København og Stockholm til Doha håndteret af bemandingsselskabet OSM Aviation.

Koncernchef i Finnair, Topi Manner, understreger, at flyselskabet fortsætter med forsøget på at finde besparelser sammen med det finske kabinepersonale.

”Vi har nu brug for en ægte vilje fra forhandlerne til at finde løsninger, der vil gøre det muligt for os at fortsætte servicen om bord med vores egen besætning og undgå afskedigelser. Drøftelser om alternative løsninger er en afgørende vigtig del af forhandlingerne,” siger han.

Forhandlingerne med de kabineansatte vil efter planen begynde 23. november, og de vil forventeligt vare i mindst tre uger. Under forhandlingerne vil et potentielt støtteprogram blive diskuteret, så der er hjælp at hente for dem, der måtte miste deres job.

 

Relaterede artikler:

Finnair outsourcer mere kabinepersonale

​Finnair outsourcer 180 stewardesse-jobs

Finnair løfter sløret for selskabets nye strategi