Kabineansat ved Finnair. (Foto: Markus Kontiainen | Woodpecker | Finnair | PR)

Finnair trækker trussel om outsourcing tilbage

De 450 finske ansatte hos Finnair, som risikerede at miste deres arbejde, kan ånde lettet op. Flyselskabet har droppet outsourcing-planerne, da kabinepersonalet er gået med til en spareplan.

I november sidste år fremlagde Finnair planer, der potentielt kunne betyde, at 450 jobs i kabinerne på selskabets flyvninger til og fra såvel Thailand som USA kunne blive outsourcet således, at nuværende ansatte ville blive arbejdsløse.

Planerne blev offentliggjort i forbindelse med, at flyselskabets ledelse ikke havde haft held til at nå til enighed om en ny spareplan med repræsentanterne for de godt 1.750 finske kabineansatte, som Finnair har på lønningslisten.

På daværende tidspunkt lød det fra selskabets koncernchef Topi Manner, at man havde behov for ”ægte vilje” fra forhandlerne med henblik på at nå til enighed, ligesom han fremhævede, at overvejelser vedrørende ”alternative løsninger” var en vigtig del af drøftelserne.

Indgår spareaftale
Nu lyder det dog fra Finnair, at man har droppet planerne om at outsource de hundredvis af kabinestillinger, da flyselskabet har fået forhandlet sig frem til en aftale med personalet, der gælder indtil 2025.

Det oplyses, at spareplanen blandt andet indebærer, at der kan justeres på, hvor meget de ansatte skal arbejde, de regler der gælder for opholdshoteller samt hvor meget løn per time, som personalet får udbetalt ved lange flyvninger.

Som kompensation for at man er gået med til besparelserne, bliver de kabineansatte i Finland nu omfattet af Finnairs incitamentsprogram, der løber indtil 2025. Det går ud på, at personalet får en udbetaling i første kvartal af 2026, såfremt flyselskabet rammer en bestemt overskudsgrad.

Ramt af dobbelt krise
I tillæg til spareplanen blev det desuden besluttet, at den for nuværende gældende overenskomst for de kabineansatte forlænges med et år, hvilket betyder, at den nu gælder indtil den 31. januar 2025. Derudover blev man også enige om lønudviklingen for 2023 og 2024.

Med indgåelsen af den nye aftale omfatter selskabets spareplaner 87 procent af personalet. Johanna Karppi, der er HR-direktør hos Finnair, fortæller, at den er et skridt i den rigtige retning efter nogle udfordrende år for flyselskabet.

“Den dobbelte krise som først blev forårsaget af COVID-19-pandemien og dernæst af luftrumslukningen over Rusland har haft store konsekvenser for Finnairs økonomi. Aftalen med vores medarbejdere bidrager til vores vigtige mål om at få forretningen på ret køl igen.”


Relaterede artikler:

Fremgang for Finnair – men langt til tidligere niveau

Finnair-ansatte har udsigt til kontant belønning i 2026

Finnair overvejer at outsource 450 job i kabinen