Terminal 2E i Paris-Charles de Gaulle. Foto: Group ADP

Fire Paris-lufthavne skal holde lukket i flere timer

Når åbningsceremonien til sommer-OL næste år afvikles i Paris, bliver der roligt på himlen over millionbyen, da man har besluttet, at luftrummet og fire lufthavne bliver lukket i flere timer.

For sportsinteresserede kommer det næppe til at have den store betydning, om sommeren næste år byder ind med solskin og høje temperaturer, da de både har EM i fodbold, Tour de France og De Olympiske Lege at følge med i mellem juni og august.

Det bliver tredje gang, at sommer-OL løber af stablen i Frankrig, når det næste år afvikles fra fredag den 26. juli og indtil søndag den 11. august.

I de timer hvor åbningsceremonien finder sted i Paris, kommer det til at få den konsekvens, at flere lufthavne og en del af luftrummet bliver lukket. Det bekræfter Fédération Nationale de l’Aviation et de ses Métiers (FNAM), som er en brancheorganisationen for fransk luftfart.

Kan ende med at vare længere
Meldingen er, at fire Paris-lufthavne indtil videre vil blive omfattet af lukningen i forbindelse med åbningsceremonien. Det drejer sig om Charles de Gaulle og Orly samt Le Bourget Airport og Beauvais–Tillé Airport.

I tillæg hertil vil der også blive indført en såkaldt no-fly zone således, at luftrummet over Paris og i en radius på 150 kilometer omkring hovedstaden bliver lukket, når OL officielt går i gang fredag den 26. juli. Der tages dog forbehold for nødflyvninger eller fly, der er blevet tildelt en særlig tilladelse. Det skriver BNN Bloomberg.

Forbuddet vil gælde fra klokken 19.00 til midnat, men det udelukkes ikke, at det potentielt kan ende med at vare længere. Det skal bidrage til at sørge for sikkerheden for både atleter, andre deltagere i ceremonien og tilskuere, lyder det fra transportministeriet i Frankrig.

At man vælger at indføre restriktioner i luftrummet i forbindelse med åbningsceremonien til OL, er ikke uden fortilfælde. Det samme skete ifølge Airways Magazine i Beijing i 2008, hvor luftrummet over den kinesiske hovedstad var lukket i fem timer.

Rammer også bil- og flodtrafik
DGAC, der er de civile luftfartsmyndigheder i Frankrig, fortæller, at man har etableret en dialog med flyselskaberne med henblik på at finde en balance mellem de sikkerhedsmæssige hensyn ved OL og ønsket om fortsat at kunne foretage flyvninger.

Det afvises dog ikke, at det kan blive nødvendigt at indføre restriktioner på andre tidspunkter i den periode, hvor begivenhederne under sommer-OL finder sted. Disse vil i givet fald blive offentliggjort i løbet af foråret 2024.

Hensynet til OL går dog ikke kun ud over luftfarten, da der også vil blive lukket veje i Paris, ligesom flodtrafikken på Seinen heller ikke afvikles som sædvanligt. Det får desuden også konsekvenser for en anden stor sportsbegivenhed.

Selvom Tour de France allerede slutter søndag den 21. juli betyder forberedelserne til OL nemlig, at der brydes med traditionen i og med, at cykelløbets sidste etape næste år finder sted i Nice i stedet for Paris, da den ikoniske gade Champs-Elysées allerede ved cykelløbets afslutning vil være spærret af.


Relaterede artikler:

Ny Star Alliance-lounge i Paris

Air France forlader Paris-Orly efter 90 år

Populært amerikansk lavprisflyselskab til Paris