En Boeing 737-800 fra det sydafrikanske lavprisflyselskab Kulula.com. Foto: Bob Adams, CC 2.0

Flere fly groundet af myndigheder

Luftfartmyndighederne i Sydafrika nedlagde flyveforbud mod fly i flere selskaber i landet, efter der blev fundet mangler i vedligeholdelsen af pågældende fly.

Tirsdag måtte en række flyselskaber i Sydafrika annullere i alt 12 afgange på grund af manglende fly.

De sydafrikanske luftfartsmyndigheder, SACAA, havde været på besøg hos South African Airways Technical (SAAT), og her førte inspektioner til, at flere fly fik midlertidigt flyveforbud som følge af mangler i den tekniske vedligeholdelse.

SAAT er godkendt til at udføre flyvedligehold og har – foruden eget flyselskab – kunder som eksempelvis Comair, der er sydafrikansk franchiseoperatør for British Airways og lavprisbrandet Kulula.com. Førstnævnte fik tirsdag aflyst syv indenrigsflyvninger som følge af de groundede fly, mens Kulula.com måtte aflyse én flyvning og South African Airways fire indenrigsflyvninger.

Skal tjekke flåder for fejl
De sydafrikanske luftfartsmyndigheder foretog stikprøve på flere fly, som der efterfølgende blev udstedt flyveforbud mod. Flyene måtte altså først komme på vingerne igen, når myndighedernes opdagelser i vedligeholdelsen var bragt i orden. SAAT forelagde straks myndighederne en handlingsplan for at få bragt tingene i orden, og planen viste sig at være acceptabel for SACAA.

SACAA har været i dialog med de berørte flyselskaber, og de er blevet instrueret i at gennemføre inspektioner på flåderne for at sikre, at de fundne uregelmæssigheder ikke er udbredt til andre fly.

”Hvis et af flyene anses for ikke at være sikkert at flyve, forventes operatøren at korrigere eventuelle mangler og sikre, at de berørte fly ikke kommer i luften, før de nødvendige og korrigerende foranstaltninger er foretaget,” lyder det fra SACAA.

Arbejder for fortsat sikker luftfart
British Airways, Kulula.com og South African Airways skal alle melde tilbage til SACAA, når alle de fly, der var groundet, er tilbage i drift – og dermed opfylder de lovgivningsmæssige krav.

”SACAA værdsætter den seriøsitet, som flyselskaberne har taget imod udfordringerne, og vi mener, at dette samarbejde går langt for at sikre fortsat sikkerhed inden for civil luftfart i Sydafrika,” meddeler de sydafrikanske luftfartsmyndigheder.

South African Airways Technical har gennem 80 år udført flyvedligehold til et stort antal kommercielle flyselskaber på både det regionale og internationale marked og til indenrigsoperatører. SAAT har hovedkvarter i Johannesburg med line maintenance-faciliteter i de fleste større lufthavne i Afrika.

SA Express blev groundet
Det er ikke første gang, sydafrikanske flyselskaber er i fokus på grund af manglende kvalitet i flyvedligehold. Sidste år var SACAA på besøg hos det regionale flyselskab SA Express, og her fandt myndighederne 17 punkter, hvor flyselskabet ikke levede op til de lovmæssige sikkerhedskrav.

Fem af punkerne var såkaldte kategori 1-overtrædelser, som ifølge internationale regler udgør en meget alvorlig trussel mod flyvesikkerheden.

SA Express fik den 23. maj 2018 inddraget sin driftslicens. Det sydafrikanske flyselskab fik bragt sikkerheden i orden og fik sin licens tilbage tre måneder senere. SA Express har et strategisk samarbejde med Star Alliance-medlemmet South African Airways.

 

Relaterede artikler:

SA Express på vingerne igen

Ethiopian vil købe ejerandel i South African Airways

Flyselskab mister licens af sikkerhedsårsager