Fransk soldat holder vagt ved Eiffeltårnet i Paris.

Flere rejsende i juli til “terror-destinationer”

Terror har ikke skræmt danskerne væk fra Paris, Nice, Bruxelles og Istanbul. I juli måned var der fra Københavns Lufthavn flere passagerer end sidste år til disse rejsemål.

I løbet af det seneste år har der været fire større terroraktioner i Europa. Mange vil huske den 13. november sidste år, hvor eksplosioner og skudepisoder flere steder i Paris kostede 130 mennesker livet og sårede flere end 400, og den 22 marts i år viste terroren endnu engang sit grimme ansigt, da 32 mennesker blev dræbt og flere end 300 sårede ved bombesprængninger i Bruxelles-Zaventem lufthavnen samt ved en metro-station i den belgiske hovedstad.

Terrorhandlingerne fortsatte med et angreb den 28. juni i Istanbuls Atatürk-lufthavn, hvor 48 mennesker mistede livet og omkring 230 blev såret, og den 14. juli blev 86 mennesker dræbt og omkring 300 kvæstet, da en 19 tons tung lastbil køre ind gennem en menneskemængde på Promenade des Anglais i Nice.

Flyselskaberne har efterfølgende rapporteret, at passagervæksten har været påvirket af terrorhandlingerne, men noget overraskende kan det ikke ses på antallet af rejsende fra Københavns Lufthavn til de fire “terror-destinationer”. Her har der i juli måned været flere passagerer på flyruterne til disse destinationer, end der var i samme måned året før.

Antal passagerer fra/til Københavns Lufthavn (juli 2016 vs. juli 2015) på fire udvalgte destiantioner

Destination Juli 2016 Juli 2015 Ændring i %
Paris-CDG 78.612 74.475  +5,6 %
Paris-ORY 10.747 10.957  -1,9 %
Nice-Côte d’Azur 53.456 46.817  +14,2 %
Bruxelles-Zaventem 37.538 32.872  +14,2 %
Bruxelles-Charleroi 19.009 0  –
Istanbul-Atatürk 33.212 28.712  +15,7 %
Istanbul-Sabiha Gocken 19.101 16.063  +19,9 %

Kilde: Trafikstyrelsen

Vækst hjulpet af nye selskaber
Som det fremgår af talllene, har der været passagervækst over hele linjen til de terrorramte destinationer. SAS, Air France og easyJet har samlet haft en stigning på 5,6 procent på ruten fra København til Paris-CDG, mens Norwegian dog har måttet registerere en svag tilbagegang på 1,9 procent på selskabets flyvninger til Orly-lufthavnen syd for den franske hovedstad.

SAS flyver til Paris-CDG, Bruxelles-Zaventem og til Nice-Côte d’Azur fra Københavns Lufthavn, og passagertallet på disse destinationer har generelt været markant højere end sidste år med stigninger på 14,2 procent til både Bruxelles og Nice.

“I juli slog vi  rekorder for antallet af passagerer, og alle vores fly var fyldte,” siger pressechef Mariam Skovfoged fra SAS i Danmark til CHECK-IN.dk.

Trafikken til de to Istanbul-lufthavne har også været støt stigende. Det hænger dog også sammen med, at det tyrkiske flyselskab Atlas Global den 24. juni begyndte at flyve fem gange om ugen mellem København og Istanbul-Atatürk, ligesom det spanske lavprisflyselskab Vueling i begyndelsen af maj etablerede sig på ruten mellem København og Paris-CDG.

Passagertallet for juli måned er kun et øjebliksbillede i forhold til udviklingen, selvom det er måneden, hvor der er flest turister om bord på flyene. Men hos SAS forventer man en uændret efterspørgsel i efterårsmånederne.

“I forhold til efteråret er det stadigvæk for tidligt at sige noget om danskernes frygt for terror i forhold til bestilling af billetter, men vi kan se på vores bookinger indtil videre, at de er på nogenlunde samme niveau som sidste år,” understreger pressechefen.

 

Relaterede artikler:

Terror trækker Europa ned

Terror får Lufthansa til at nedjustere

USA: Forhøjet terrortrussel i Europa

Bruxelles-terror har påvirket efterspørgslen hos Finnair

Air France: Terror kostede 375 mio. kroner