Cockpitruderne revnede på en Airbus A320 fra russiske S7 Airlines i forbindelse med et haglvejr. Foto: Breaking Aviation News & Videos/Twitter

Fly fik smadret forruderne i haglvejr

En Airbus A320 fra det russiske flyselskab S7 Airlines fløj ind i et haglvejr kort efter afgang på en russisk indenrigsflyvning. Cockpitvinduerne revnede, men piloterne fortsatte til destinationen.

Når fly ramler sammen med haglvejr, resulterer det ofte i markante skader på næse og cockpitvinduer.

Seneste eksempel er fra Rusland, hvor en Airbus A320-200 fra S7 Airlines efter alt at dømme kommer til at stå på jorden i en rum tid.

Flyet med registrering VP-BOL var lørdag 3. juli af sted på rute S7-1146 fra Tjeljabinsk til Moskva Domodedovo. Kort efter afgang fra Tjeljabinsk fløj flyet ind i et kombineret torden- og haglvejr, der fik det yderste lag af begge de midterste cockpitvinduer til at revne. Herudover blev også den grønmalede næse tydeligt mærket af haglene.

Umiddelbart blev udsynet fra cockpittet kraftigt forringet, men piloterne valgte på trods af de store vinduesskader at fortsætte til destinationen i Moskva. Flyet landede sikkert – efter en enkelt go-around – i Domodedovo klokken 20.49 lokal tid efter cirka to og en halv times flyvning.

’Pludselig var flyet inde i en haglstorm’
En passager ved navn Mash har efter flyvningen fortalt ifølge Airlive.net, hvordan han oplevede flyets sammenstød med haglvejret.

”Vi var på vej til Moskva fra Tjeljabinsk 3. juli om aftenen. Flyet steg i højde, da det pludselig befandt sig i et område med turbulens og haglstorm. Men på trods af de knuste vinduer landede piloterne med succes flyet i Moskva og næsten til tiden,” siger han.

A320-flyet, der er syv år gammelt, står fortsat på jorden i Moskva Domodedovo tre dage efter hændelsen. Og her skal det ganske givet stå lidt længere tid for at få udbedret skaderne, inden flyet igen kan lette med passagerer.

A380’er beskadiget af kraftige hagl
Haglvejr har gennem årene forårsaget store skader på både mindre og større passagerfly, selv om piloterne typisk prøver at styre uden om voldsomt vejr for at undgå flyskader og farlige situationer.

I november 2019 fik en Bombardier Dash 8-300 fra flyselskabet Proflight Zambia store skader, efter det var fløjet ind i et haglvejr på en indenrigsflyvning i det afrikanske land Zambia. Flyet var under indflyvning til Lusaka, da lyn og kraftige hagl medførte alvorlig turbulens.

Piloterne fik trods de store udfordringer landet flyet sikkert i Lusaka-lufthavnen, og ingen personer kom til skade ved hændelsen.

Et andet eksempel fandt sted i maj samme år, men her var der tale om et noget større fly. En Airbus A380-800 fra China Southern Airlines fløj ind i en haglstorm i 11 kilometers højde undervejs fra Guangzhou til Beijing og fik beskadiget det yderste af cockpitvinduerne og radarskjoldet. Flyet landede i Beijing 90 minutter senere uden tilskadekomne.

Et billede af næsen på det beskadige fly fra S7 Airlines kan ses via Twitter herunder:

Relarerede artikler:

Næse på Delta-fly ødelagt af hagl

Fly voldsomt beskadiget af hagl

A380 beskadiget af kraftig haglstorm